Jeste li kad probali limunadu s dodatkom lavande? Ako niste, vruće ljeto je pravo vrijeme jer je riječ o napitku koje će vas osvježiti i kojem ćete se rado vraćati do kraja ljeta! Limun i lavanda se i inače dobro slažu a poseban savjet za ovu kombinaciju je da lavande treba samo malo. Naime, ako pretjerate, limunada bi mogla imati okus - sapuna.
Od ostalih savjeta, valja imati na umu da će vam možda trebati malo dok ne pogodite razinu slatkoće koja odgovara vašem ukusu - dodajte još soka od limuna ako je preslatko ili razrijedite vodom ako je okus prejak. Ako je limunada previše kisela, dodajte još šećera a ako ste pretjerali s lavandom, pokušajte razrijediti ohlađenom vodom. Ostale detalje kako napraviti ovu zanmiljivu limunadu, doznajte u nastavku:

Sastojci:
1 mala šaka svježe ubranih i ispranih cvjetova lavande ili 1 žlica osušenih cvjetova lavande
1 šalica šećera
2 šalice kipuće vode
1 1/2 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
2 šalice hladne vode, plus još po potrebi
Led
Tanko narezani limun i nekoliko grančica lavande, za ukras

profimedia-0342662683.jpg
Profimedia 

Priprema:
Odrežite cvjetove lavande sa stabljika i stavite ih u zdjelu koja može podnijeti vrućinu. Preko cvjetova prelijte šećer, pa (čistim) prstima lagano utrljajte cvjetove u šećer. Tu smjesu prelijte s 2 šalice kipuće vode i miješajte žlicom dok se šećer ne rastopi. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta (ili do nekoliko sati). Smjesu potom procijedite i ulijte u bokal za posluživanje. Zatim ulijte sok od limuna, dodajte još 2 šalice hladne vode, kušajte i prilagodite kiselost. Dodajte još soka od limuna ako je previše slatko. Dodajte još šećera ako je previše trpko. Dodajte led i više vode do željene razine koncentracije. Ukrasite s malo tanko narezanih limuna i nekoliko grančica lavande i poslužite hladno.