Pri pomisli na iskrenu ljetnu poslasticu ono na što prvo pomislimo uglavnom je ideja da bi nas ta slastica trebala rashladiti. Zato ljeti često posežemo za sladoledima, hladnim kremama, granitama te ukusnim semifreddom. Ali osim što se od ljetne slastice očekujete da će vas rashladiti očekuje se da će oduševiti i okusom. Vrijeme je savršenu kombinaciju, semifredo od limuna i meda.

Za one koji nisu sigurni što je to točno semifreddo, ističamo kako je ova talijanska delicija puno više od sladoleda. Iako se obje slastice pripremaju od sličnih namirnica zamrzavanjem, tajna pripreme semifreda se krije u tehnici koja podrazumijeva pripremu ne prečvrsto umiješane kreme od vrhnja, bjelanjaka, žumanjaka te dodataka po želji. Zamrzavanjem semifreddo postaje čvrst, ali ga se lako reže i poslužuje. Pri pripremi semifredda važno je pripaziti da slatko vrhnje prije pripreme bude dobro rashlađeno te da ga pjenjačom ili mikserom ne tučete predugo kako se ne bi pretvorilo u maslac. Istučeno vrhnje čuvajte u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke. Kremu od žutanjaka pripremite kuhajući je na pari, ali tako da posuda ne dodiruje kipuću vodu, što vrijedi i za kremu od bjelanjaka. Kuhane kreme nastavite miješati i kada ih maknete s pare kako se krema ne bi zalijepila za dno posude. Kada se ohlade na sobnu temperaturu, laganim kružnim pokretima pomiješajte kreme od žumanjka i bjelanjka te dodatno umiješajte ohlađeno tučeno slatko vrhnje jer ćete tako zadržati pjenastu strukturu. U kremu, po želji, umiješajte svježe voće, marmelade, sitno narezane orašaste plodove, ribanu koricu citrusa, čokoladu... te dobro umiješanu smjesu prebacite u kalup ili posudu po želji. Smjesu pokrijte plastičnom folijom kako bi se izbjeglo stvaranje kristala. Ostavite semifreddo preko noći u zamrzivaču. Pri posluživanju režite na kriške ili uz pomoć žlice za sladoled oblikujte kugle.

semifredo limun
Shutterstock 

Limun i med semifreddo

Sastojci:
3 bjelanjka
200 ml slatkog vrhnja
6 žumanjaka
5 žlica meda
3 žlice limunova soka
1 žličica ribane limunove korice
1 žličica želatine
malo vode

Priprema:
Mikserom istucite slatko vrhnje i odložite ga u hladnjak. U posudici pomiješajte želatinu i vodu. U drugoj posudi mikserom izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Kalup obložite prozirnom folijom ili papirom za pečenje. Na pari miksajte žumanjke s medom dok ne dobijete gušću kremu. Maknite s pare i dodajte pripremljenu želatinu, sok i koricu limuna. Promiješajte bjelanjke i slatko vrhnje, a zatim sve ubacite u smjesu od žumanjaka i laganim pokretima povežite kreme. Prebacite smjesu u kalup i stavite u zamrzivač preko noći.