Ukusan, drugačiji, niske kalorijske vrijednosti, odrezak od celera primjer je kako na ukusan u zabavan način možemo mijenjati ustaljene prehrambene navike, te kako na pojedino povrće gledati na nov, drugačiji način. Veliki poticaj u smjeru tih promjena su i chefovi koji se na zanimljive načine okreću prehrani na bazi povrća, a među kojima se posebno ističe Yotam Ottolenghi, slavni chef koji je oduševio viješću o skorašnjoj objavi nove kuharice "Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things". A celer je upravo jedno od povrća koje je puno više od dodatka juhama i varivima, onaj koji narezan na kriške te pečen u pećnici razvija izvrsne okuse i arome. Poslužite ga uz popularni salsa verde umak.

Sastojci:

1 celer
25 g maslaca
1 žlica ulja
2 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
150 ml temeljca
100 g kelja

Priprema:
Celer očistite, ogulite te narežite na kriške od 2 cm debljine. Ostatke pospremite za pripremu juhe ili variva. Zagrijte maslac na tavi za pečenje te kad se maslac prestane pjeniti dodajte celer. Pecite oko pet minuta, dok pečena strana ne poprimi zlatnu boju uz stalno prelijevanje rastopljenim maslacem. Preokrenite celer te dodajte bijelo vino. Kuhajte dok se količina vina ne reducira na pola, potom dodajte temeljac. Celer u temeljcu pirjajte oko 15 minuta kao bi celer omekšao. Pripremljeni celer prebacite na tanjur te začinite s pripremljenim salsa verde umakom i poslužite.