Zasigurno ste se sureli sa savjetom kako je korisno ne baciti vodu u kojoj ste skuhali tjesetninu, ali ukoliko niste sigurno kako i za što koristiti pomalo mutnu, zasoljenu, podsjećamo da je ova tekućina odličan saveznik u svakoj kuhinji. Razlog tome je što je voda od kuhanja tjesetnine bogata škrobom, te tako odličan dodatak jelima u kojima je važno povezati sastojke, poput odlične carbonare ili cacio e pepe tjestenine.

tjestenina
Foto: Profimedia

Ova je voda odličan saveznik i pri namakanju suhog graha ili graška, u njoj možete i kuhati leguminoze, te je koristiti za pripremu povrtnih variva. Nezabilazan je i savjet slavne Nigelle Lawson, koja preporuča da za pripremu kruha koristite upravo vodu od kuhanja tjestenine jer to pomaže pri podizanju tijesta te pruža mekoću. Važno je samo provjeriti koliko je voda od kuhanja tjestenine slana kako ne kruh ne bi bio preslan.
A ukoliko vas zanima kako i gdje sačuvati vodu od kuhanja tjesetnine, imamo savjet – zamrznite. U kockice leda ili u posudice, te po potrebi dodajte jelima.