Volite li dan započeti ili završiti s kriškom kruha i ukusnim namazom naša je preprouka ukusni zeleni namaz koji se priprema od proljetne poslastice - graška. I dok se u grašku može uživati kroz cijelu godinu, zahvaljujući metodama zamrzavanja, konzerviranja i sušenja, posebno se veselimo toplim proljetnim mjesecima i prvim berbama ove jednogodišnje biljke iz porodice mahunarki. Grašak privlači bojom, oblikom ali i okusom, a kako biste uživali u svježem grašku najbolje kvalitete, birajte onaj u zdravim, čvrstim mahunama zelenih vrhova. Svježi neočišćeni grašak čuvajte u hladnjaku dva do tri dana, a odlučite li kupiti svježi očišćeni, preporuka je pripremiti ga taj dan jer brzo gubi okus. Naime, šećer vrlo brzo prelazi u škrob pa zrnca postaju tvrda. Kušanjem graška, odnosno po okusu, možete procijeniti je li svježe ubran. Lako se čisti, a prije pripreme jela važno ga je dobro oprati. 

Namaz od graška se priprema lako, bogat je okusom ali i hranjivim nutrijentima, a osim uz krišku kruha (uz dodatak pečenog ili tvrdo kuhanog jajeta) odličan je polsužen uz tjesteninu, rižu te čak i ribu. Donosimo recept.

Namaz od graška

Sastojci:
1 luk kozjak
1 žlica ulja
250 g graška
200 g svježeg sira
1 žlica slatkog vrhnja
sol, papar

Priprema:
Luk kozjak operite i sitno nasjeckajte pa ga u tavi pirjajte na vrućem ulju dok ne postane staklast. Zatim ga ostavite da se ohladi. Grašak stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte  oko 4 minute. Nakon što se ohladi, zgnječite ga vilicom ili usitnite štapnim mikserom. Svježi sir pomiješajte s vrhnjem i lukom kozjakom. Smjesu lagano posolite i popaprite te pomiješajte s graškom. Namaz poslužite uz tostirani kruh i pršut. Po želji dodajte i malo feta sira.