Hrana je i više nego dobar način za “putovanja” u razne dijelove svijeta, a ovo nas jelo vodi na jug Francuske. Razlog je recept za pripremu tarta, pite koja podsjeća na pizzu, a koji se priprema od tijesta kao za pizzu ili od lisnatog tijesta. Može se pripremiti u okruglom obliku ili klasičnijem obliku pravokutnika. Ali ono što je najposebnije vezano uz ovaj recept je nadjev koji se priprema od karameliziranog luka, sira, fileta inćuna i maslina. Savršen spoj slatko slanih okusa, hrskavog tijesta, ovo je jelo odličan dodatak blagdanskom stolu, druženju ili popodnevnim zalogajčićima uz čašu vina.
Tijesto ili kupite gotovo ili pripremite, te pripremite pissaladière tart prema receptu slavne Ine Garten.
Sastojci:
Za nadjev (za jedno pečenje)
60 ml maslinovog ulja
900 g žutog luka, narezanog na polovicu te na tanje kriške.
12 do 18 kom fileta inćuna
12 crnih maslina
1 žlica svježih listića timijana
2 češnja češnjaka
sol, papar
Za tijesto (za dva pečenja)
300 ml tople vode
2 vrećice suhog kvasca
1 žlica meda
3 žlice maslinovog ulja
560 g brašna
2 žličice soli
Dodatno
malo kukuruznog brašna
Priprema:
Pomiješajte vodu, kvasac, med i maslinovo ulje te mikserom izradite tijesto. Važno je da je voda topla kako bi se aktivirao kvasac. Dodajte 420 g brašna, sol, miksajte. Uz miksanje dodavajte malo po mali i preostalu količinu brašna. Tijesto mora biti mekano, elastično i podatno. Pripremljeno tijesto pospite s malo brašna kako se ne bi ljepilo. Posudu u kojoj će tijesto odmoriti, nauljite, dodajte tijesto te posudu prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite pola sata. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Podijelite tijeto na dva dijela, svaki oblikujte u kuglu. Ukoliko pripremate samo jednu pitu ostatak tijesta zamotajte te zamrznite. Tijesto za pitu prevacite na papir za pečenje koji ste posuli s kukuruznim brašnom, te prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odori 10 minuta. Razvaljajte.
Za pripremu nadjeva u velikoj tavi ili u posudi na niskoj vatri pirjajte luk, timijan, sol, papar i češnjak, oko 45 minuta ili dok lok ne postane stadak ali ne smeđi. Nakon 30 minuta pirjanja važno je ukloniti češnjak, narezati ga na sitno te narezanog vratiti u tavu. Pripremljeni luk žlicom dodajte na razvaljano tijeto, ali ostavite 2 cm ruba bez nadjeva čitavom površinom. Dodajte inćune i masline. Rubove tijesta premažite maslinovim uljem. Pecite 15 minuta ili dokne postane hrskavo. Poslužite na drvenoj dasci.