Impresivne dubrovačke zidine mjesto su iskrenog divljenja baštini ovog veličanstvenoga grada, ali i mjesto na kojem se, ukoliko rezervirate svoj stol, možete susresti s izuzetnim gastro doživljajem, jer vrata u novu sezonu je otvorio i restoran 360 Dubrovnik. Najbolji intro u sezonu je i sam jelovnik chefa Marija Curića, koji će prema najavama, dosljedno filozofiji restrorana koji je nastaviti nositelj Michelinove zvjezdice od 2018. godine, nastaviti predano interpretirati jela hrvatske gastronomije.

360 Dubrovnik
360 Dubrovnik panorama Foto: 360 Dubrovnik / Veronica Arevalo

Gastronomski doživljaj s potpisom chefa Marija Curića kojemu je klasična francuska kuhinja temelj misaonog i praktičnog, zanatskog procesa, ove će se sezone moći doživjeti kroz dva degustacijska jelovnika. Prvi, pod nazivom “Retro”, predstavlja signature jela chefa Curića ali ovaj put s twistom, dok drugi degustacijski jelovnik znakovitog imena “2022” gostima nudi radikalniji pristup u čijem su fokusu mediteranski klasici - skuša, brancin i jakobove kapice te crna slavonska svinja s kontinenta. Izražajni, odlično definirani okusi osnovne namirnice i harmonične kombinacije okusa te uvijek zadržan fokus na teksturi, vrlo su precizni: kratko dimljeni filet skuše pečen je na tavici i dolazi u kontrapunktu s carpacciom od bijele repe punjenim kavijarom od pastrve, a blagost brancina sljubljuje se s dimljenom majonezom i kontrastira sa salaticom od dagnji i koromača koju prate faggotini punjeni raguom od sipe, te slatko kiseli umak.

360 Dubrovnik
Foto: 360 Dubrovnik / Veronica Arevalo

Za istaknuti je kako je chef Marijo Curić zimske mjesece proveo u srcu Mediterana, istražujući španjolsku kuhinju. Vrhunac tog istraživanja je i suradnja s izuzetnim imenima globalne gastronomske scene – chefom Ricardom Camarenom iz restorana Ricard Camarena iz Valencije, te trojcem restorana Disfrutar iz Barcelone, chefovima Mateuom Casañasom, Oriolom Castrom i Eduardom Xatruchom.

360 Dubrovnik
Foto: 360 Dubrovnik / Veronica Arevalo

U jelovniku za 2022. ističu se i tartar od jakobovih kapica uz mousse od korabe i umak od korabe s uljem estragona, gelom od yuzua te čipsom od pileće kožice, dok za ljubitelje iznutrica chef nudi pečene brizle poslužene u kremi od artičoka s confitom artičoke. Brizle dolaze s tartarom od telećeg filea, a tanjur je završen listićima tostiranog badema i telećim jusom.

360 Dubrovnik
Foto: 360 Dubrovnik / Veronica Arevalo

Na vinskoj karti za koju se brine Miho Vidak, glavni sommelier restorana, a za koju je restoran više godina zaredom dobio prestižnu Wine Spectatorovu nagradu - Best of Award of Excellence - nalazi se više od 500 etiketa, s naglasom na vina autohtonih sorti te vina iz regije, uz relevantan izbor etiketa iz svih dijelova starog i novog svijeta. U ponudi vina na čaše nalazi se više od 90 etiketa. U sljubljivanju s hranom, prvi izbor uvijek su authotone sorte i regionalni proizvođači. U barskom dijelu, restoran nudi niskoalkoholna pića te tropske TIKI style koktele, igrajući se rumovima i začinima. Za goste koji večeru vole završiti kavom, tu su rijetke sorte kave prestižnog britanskog branda Difference Coffee. Sve je to i više nego dobra pozivnica da se ove sezone zaustavite na jedinstvenoj lokaciji dubrovačkih zidina.

A inspiraciju više potražite i u vido uratku "Fusion kuhinja: Kako napraviti popularne gyoze | Kuhaj kao chef" u kojem je Dina Karanović jedna od sudionica izazova 'Kuhaj kao chef' koji Story Gourmet organizira s poznatim zagrebačkim restoranima, a koje će svoje finale imati od 7. do 10. travnja u zagrebačkoj Hali, na gastro eventu godine - Food Marketu by Story Gourmet. Dina je svoje kulinarske vještine usavršavala u The Rock Pubu.