Kad vam netko spomene fish&chips, odnosno ribu i krumpiriće, prva asocijacija je prženje u dubokom ulju. Međutim, postoji i zdraviji način kako pripremiti ovo ukusno jelo - riba prekrivena panko mrvicama je sočna i ukusna, točno onakva kakvu želite da riba bude. Čips od crvenog krumpira toliko je hrskav da nećete ni primijetiti da nije duboko pržen a domaći tartar umak jednostavan je za napraviti i odličan je dodatak ovom kulinarskom klasiku. A sve (osim tartara, očito) radite u pećnici!
Fish&chips engleski je specijalitet koji se spominje još u "Oliveru Twistu" Charlesa Dickensa iz 1838. godine. Iako se ne zna točno podrijetlo ovog jela, vjeruje se kako je prvu specijaliziranu prodavaonicu fish&chipsa otvorio Joseph Malin 1860. godine. Jelo je brzo postalo popularno, brojne obitelji od toga su napravile posao a ljudi su bez problema čekali u redu svoju porciju na brojnim fish&chips punktovima. Jelo je bilo pakirano u novinski papir što se promijenilo tek 80-ih godina prošlog stoljeća kad se počela propitkivati zdravstvena valjanost tog papira.
Danas je ovo jelo i dalje iznimno popularno, Britanci godišnje pojedu više od 380 milijuna porcija fish&chipsa a i svakog lipnja se slavi dan ovog jela.
U nastavku doznajte kako možete napraviti fish&chips kod kuće, bez prženja u dubokom ulju i u manje od sat vremena.
Sastojci:
3-4 crvenkasta krumpira srednje veličine
Sol i papar
1/4 žličice čilija u prahu i češnjaka u prahu
Prostohvat mljevenog kima
300 g oslića
1 šalica panko mrvica
1/4 žličice sušenog timijana
1 žličica mljevenog češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
1/3 šalice brašna
1 veliko jaje
2 žlice Dijon senfa
2-4 žlice parmezana po želji
Poslužiti uz: svježi limun, domaći tartar umak, kečap
Priprema:
Prvo operite i ogulite krumpire. Izrežite ih na komade i stavite u hladnu zdjelu s vodom oko 30 minuta. Zatim zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Potom izvadite krumpiriće iz vode i temeljito osušite.
Pomiješajte sol, papar, čili u prahu, češnjak u prahu i kim u posudi i stavite sa strane. Potpuno suhe krumpiriće stavite na pripremljenu tepsiju, prelijte s 1 do 2 žlice maslinovog ulja i 1 žličicom začina. Promiješajte i pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta, izvadite, okrenite i pecite još 15 minuta.
U međuvremenu pripremite ribu. Uzmite panko mrvice, sušeni timijan, mljeveni češnjak i 2 žlice maslinovog ulja i stavite u veliku tavu na srednje do srednje jaku vatru. Neprestano miješajte 4-6 minuta ili dok se mrvice ne prepeku. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Uzmite 2 zdjele. U jednu stavite brašno a u drugu stavite jaje i dijon senf. Jaje i senf žustro umutite dok se dobro ne sjedine.
Narežite oslić na 6 komada jednake veličine. Svaki komad obilno posolite i popaprite s obje strane. Potom nježno svaki komad uvaljajte u brašno te nakon toga uvaljajte u mješavinu senfa i jaja. Na kraju svaki komad provucite kroz panko mrvice.
Izvadite krumpiriće iz pećnice i razmaknite ih sa strane a u sredinu stavite ribu i vratite u pećnicu na 9-13 minuta ili dok riba ne bude pečena, a krumpirići ne postanu hrskavi.
Dok se riba i krumpirići peku, napravite domaći tartar umak - u blenderu izmiksajte luk, kopar, kisele krastavce, koricu limuna i limunov sok dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte majonezu i posolite i popaprite.
Poslužite s ribom i krumpirićima i uživajte!