Ova se torta veliča zbog okusa te sočnosti ali i jednostavne pripreme od odlične palete namirnica od kojih je moguće pripremiti tortu a da pri tome isključite korištenje jaja i kravljeg mlijeka. Tajna pripreme ukusne sočne torte od čokolade je u pireu od jabuka te u dodavanju vruće vode u smjesu netom prije samog pečenja. Od biljnih mlijeka moguće je koristiti bademovo mlijeko ali i bilo koje drugo mlijeko pripremljeno iz biljnih izvora, kao što se i umak od jabuka može zamijeniti s aquafabom. A prednost u pripremi ove torte je što se priprema u jednoj posudi. Od ove smjese možete pripremiti i muffine, samo smanjite količinu namirnica na pola te vrijeme pečenja neka bude oko 20 minuta.
Sastojci:
250 g nezaslađenog bademovog mlijeka
1 žlica jabučnog octa
250 g brašna
350 g šećera
64,5 g kakao praha
2 žličice praška za pečenje
1 žličica soli
110 g ulja repice ili rastopljenog kokosovog ulja
160 g umaka od jabuka
1 žica ekstrakta vanilije
240 g vruće vode
Za kremu
86 g kakao praha
340 g vege maslaca
480 g šećera u prahu
2 žlice ekstrakta vanilije
63 g bademovog mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite kalup za tortu te ga obložite papirom za pečenje. 220 g mlijeka pomiješajte s žlicom octa, promiješajte i odložite. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pečenje i sol. U dobro promiješanu smjesu dodajte ulje, umak od jabuka, vaniliju te miks mlijeka i octa. Miskajte na srednjoj brzini kako bi se svi sastojci proželi. Smanjite brzinu te dodajte vrelu vodu, nastavite miksati. Ukoliko vam se čini da je smjesa pretekuća, ne brinite, tako i mora biti. Smjesu prelijte u kalup za pečenje te pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha iz sredine torte. Pečeno ostavite desetak minuta u kalupu prije vađenja kako bi se torta na sobnoj temepraturi u potpunosti ohladila. Za to vrijeme pripremite kremu. Kakao prah dodajte u posudu za miksanje. Dobro ga razrahlite kako bi usitnili moguće grudice. Dodajte omekšali vege maslac te mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu i dobro povezanu smjesu. Dodajte pola od količine šećera u prahu te pola količine bademovog mlijeka. Miskajte. Dodajte ostatak šećera u prahu i vaniliju. Miskajte tako da od niže brzine završite na najbržoj brzini sve dok smjesa ne bude prozračna. Ukoliko vam se čini da je smjesa presuha dodajte malo mlijeka, po malo. Ukoliko vam se smjesa čini tekućom i ne drži oblik dodajte još malo šećera u prahu. Ohlađenu tortu premažite izvana pripremljenom kremom, a ukoliko želite tortu možete prerezati na dva dijela te je nadjenuti pripremljenom kremom.