Citrusi se često koriste za preljeve i marinade, to nije neka novost. No, najčešće se koriste njihovi sokovi a ovaj put ćemo koristiti cijele citruse, točnije cijeli limun i limetu i to tako da ćemo ih - zapeći! Na taj način dobit ćemo preljev idealan za salate, marinade ili višenamjenske umake.
Priprema ovakvog dressinga je zapravo prilično jednostavna - limun i limeta se narežu, bace na jaku vatru dok ne pougljene a zatim ih se pomiješa s uljem, češnjakom, solju i crnim paprom. Dobije se gusti, kremasti dressing lijepe, svijetlosmeđe boje i snažnog okusa.

profimedia-0516024136.jpg
Foto: Profimedia

Ovaj dressing ima kiselost, okus soka od limuna i limete, ali s obzirom da se koristi cijelo voće, osjeti se i ljutkasta, gorkasta koru. Njime možete preliti povrće poput špinata ili kelja, poslužiti uz pečeni odrezak ili piletinu sa žara ili obogatiti okus kuhane riže, kvinoje ili prosa. Ide odlično i preko pečenog, kuhanog ili pirjanog povrća a u njemu možete marinirati piletinu, odrezak ili tofu.
Sve u svemu, riječ je o zaista višenamjenskom dressingu a kako ga napraviti, doznajte u nastavku!

Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
2 limuna
2 limete
1 češanj češnjaka
sol i papar
1 šalica neutralnog ulja, biljno ili pak ulje od avokada

profimedia-0431694956.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Prvo tanko narežite 1 limun i 1 limetu, te uklonite i bacite sjemenke. U veliku tavu dodajte maslinovo ulje te kad se ugrije dodajte kriške limuna i limete u ravnomjernom sloju, bez da se preklapaju.
Pecite ih 3 minute, dok ne porumene i pougljene na nekim mjestima a onda ih okrenite na drugu stranu te pecite još dvije minute.
Prebacite pougljene citruse u blender. Ocijedite sok od preostale limete i limuna te dodajte 2 žlice soka limuna i 2 žlice soka od limete u blender. Ostatak soka sačuvajte za neku drugu priliku.

Potom u blender dodajte češnjak, sol i papar i blendajte na srednjoj brzini dok se citrusi ne razgrade, oko 15 sekundi. Smanjite brzinu te polako ukapajte ulje. Ovo bi trebalo trajati oko 30 sekundi. Zatim opet povećajte brzinu i miksajte dok preljev ne postane gladak poput emulzije, oko 15 sekundi. I to je to - dressing poslužite odmah ili ga premjestite staklenku s poklopcem, ohladite i stavite u hladnjak do upotrebe.