Tradicionalno jelo sa sjevera Italije svoju novu popularnost može zahvaliti food serijalu slavnog Stanelyja Tuccija: Searching for Italy, u kojem je slavni glumac jedan od nastavaka posvetio receptima iz Milana i okolice. Na listi odličnih recepata našao se i onaj za pripremu pizzoccherija (ovo jelo nema nikakve veze s pizzom, jer dio imena dolazi od pojma bizzo, što znači zalogaj), zimske tjestenine koja se priprema od heljdinog brašna te poslužuje kuhana sa zimskim zelenilom, krumpirom narezanim na kockice uz dodatkom parmezana, taleggio sira, češnjaka, ulja te svježe kadulje. Recept za pripremu dolazi iz Valtellina doline smještene u regiji Lombardija u sjevernoj Italiji, na granici sa Švicarskom, gdje se ovo jelo priprema od pamtivijeka i u čijoj kuhinji heljda ima važno mjesto. Hranjivo i ukusno, ovo je jelo doborodošlo u hladnijim danima. Imamo recept.
Sastojci:
Za tijesto
250 g heljdinog brašna
150 g bijelog pšeničnog brašna (tip 00)
200 ml tople vode
Za jelo
100 g kovrčavog kelja
700 g krumpira (nasjeckajte ih na komadiće dužine 2 cm)
1 češanj češnjaka, nasjeckan
75 g maslaca
nekoliko listova svježe kadulje
60 g sira taleggio (ili fontina, gauda), narezanog
10 g naribanog parmezana
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte brašna te uz malo po malo dolijevanje vode umijesite tijesto (možda vam neće biti potreban sva količina vode). Površinu pobrašnite te rukama mijesite tijestooko 8 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i ostavite da odmori sat vremena. Potom ukupnu količinu tijesta podijelite na dva dijela. Razvaljajte ga na debljinu od cca 3 mm te izrežite na trake dužine 10 cm. Tijesto mora biti pobrašnjeno kako bi potom trake narezali na komadiće od širine 6 mm. Narezano prekrijte tkaninom kako se ne bi sušilo. U dubokoj tavi ili posudi zavrijte vodu, dodajte sol te nasjecakne komadiće krumpira. Nakon 5 minuta dodajte kelj nasjeckan na trake te tjesteninu. Kuhajte oko 5 do 7 minuta ili dok krumpir i pasta nisu al denete. U tavi zagrijte maslac te dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte dok ne poprimi zlatnu boju potom dodajte listiće kadulje i sve dobro promiješajte. Ocijedite pastu i povrće. Poslužite u tanjure. Dodajte malo sira te pospite parmezanom. Začinite češnjakom i kaduljom koji će rastopiti sir. Posolite, popaprite, poslužite.