Danas pišemo o koktelu Penicillin. Ne, ne treba vam liječnički recept za njega ali složit ćete se da bi njegovi sastojci mogli ‘liječiti’. Naime, miks je to Scotch viskija, soka od limuna te sirupa od meda i đumbira a rezultat je jednostavan ali i jako ukusan napitak koji će vas oduševiti spojem okusa.
Penicillin nije stari koktel, osmišljen je relativno nedavno, početkom 2000-ih. Njegov je autor Sam Ross, barmen iz njujorškog koktel bara Milk & Honey. On je dao novu dimenziju inače specifičnom (i ne svima omiljenom) okusu Scotcha - citrusi i slatkoća meda istaknuli su njegovu mekšu stranu dok se đumbir pokazao kao dobar partner tresetnim, zemljanim okusima viskija.
A kaka je taj okus u konačnici, najbolje provjerite sami tako što ćete ga napraviti kod kuće. Evo recept za Penicillin koktel!

Sastojci
Za sirup od meda i đumbira:
1/2 šalice meda
1/2 šalice vode
Manji komad korijena đumbira, oguljen i narezan

Za koktel:
60ml Blended Scotch viskija po izboru
22ml svježe cijeđenog soka od limuna
22ml sirupa od meda i đumbira
Led
8 ml Single Malt Scotch viskija po izboru
Ušećereni đumbir ili kora limuna za ukras, po želji

Priprema:
Prvo napravite sirup od meda i đumbira - dodajte med, vodu i korijen đumbira u lonac i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta, a zatim ostavite da se sirup ohladi. Procijedite i čuvajte ga u hladnjaku.
Sad napravite koktel - ulijte viski, sok od limuna i sirup od meda i đumbira u shaker. Dodajte led, protresite i procijedite u čašu s ledom. Nanesite Single Malt viski na vrh nježno ga prelijte preko stražnje strane žlice. Ukrasite kandiranim đumbirom i limunovom koricom.