Na spomen imena Alice Waters budi se niz poveznica, a jedna od njih je zasigurno i ona vezana za restoran Chez Panisse smješten u Berkeleyju u Kaliforniji. Taj je restoran slavna Alice Waters otvorila prije 50 godina sa željom posluživanja hrane prijateljima i susjedima oko zajedničkog stola, kako bi uz dnevni jelovnik baziran na lokalno uzgojenoj i sezonskoj hrani izmjenjivali ideje o umjetnosti, kulturi i politici. I u tome je uspjela.
Ime ove ikone američke kuhinje ono je koje se i nakon pet desetljeća veže uz suradnju s brojnim malim farmerima, beračima, ribarima, vrtlarima – sa svima koji prakticiraju održivost, te nije čudno što Alice Waters često nazivaju i pionirkom slow food pokreta.
Ali manje je poznato kako je ona još 1995. pokrenula vrijedan projekt 'The Edible Schoolyard Project', koji se temelji na zdravim princpima te želji da pomogne u stvaranju zdravih školskih obroka, onih u kojima bi učenici uživali ne samo jedući ih već i učeći kako uzgojiti zdrave namirnice u školskim vrtovima. Projekt je započeo u Berkleyju kroz suradnju s jednom osnovnom školom a prikupljenim sredstvima škola je dobila vrt, kuhinju, ali i prostor u kojem su učenici učili kako kuhati. Waters je cijeli projekt bazirala na iskustvu koje je stekla u Chez Panisse restoranu ali i na Montessori princpima podučavanja, jer ona je i školovani Montessori edukator, kroz koji joj je glavna želja bila da djeca, učenici, zavole sve vezano uz uzgoj, pripremu i uživanje u hrani, dijeleći kuhinju, stol za blagovanje te usvajajujući osjećaj za socijalnu jednakost.
A potvrda da je to moguće je i podatak kako je projekt neprofitne organizacije 'Edible Schoolyard' danas dio kurikuluma 5800 škola diljem svijeta (samo u Italiji više od 400 škola radi na principima ovog projekta). U sklopu programa djeca ovisno o dobi uče kako pripremiti pesto, sok od jabuka, kako koristiti kuhinjski pribor, brinuti o pčelama ali i kako organizirati zajednički rad u vrtu.
Viziju utemljenu na osnovnim principima kako djeca zaslužuju hraniti tijelo ali i um, pokazujući im, uz dostojanstvo, kako ih se cijeni, danas podržavaju brojne slavne osobe kao što su chefovi Jose Andres i Jamie Oliver, baletni umjetnik Mikhail Baryshnikov, glumica Meryl Streep, autor Michael Pollan i brojni drugi, uz koje ovaj projekt raste kroz “Alice Waters Institute” u smjeru novih projekata koji podržavaju ideju održive poljoprivrede, prehrambenog sustava, klimatskih promjena, edukacije i javnog zdravstva, kao dio obrazovanja i brojnih studenata. Više nego odličan primjer aktivnog djelovanja koje se temelji na činjenici kako bi zdrava hrana trebala biti pravo a ne privilegij, za svaku je pohvalu. Svoje iskustvo procesa 'od biljke do tanjura' Alice Waters je, zajedno sa 40 slavnih chefova, prenijela i u knjigu 'The Garden Chef', u kojoj osim predanosti ideje uzgoja vlastite hrane chefovi dijele korisne savjete vezane uz uzgoj bilja i omiljene recepte. Odličan način koji motivira, vodi u smjeru globalne promjene i življenja održivosti.