Triput sam plakao u životu, rekao je navodno talijanski skladatelj Gioachino Rossini. Prvi put kad su mu isfućkali operu, drugi put kad je čuo kako svira Niccolò Paganini, a treći put kad mu je na zabavi uz jezero punjeni puran pao u vodu. Autor 'Seviljskog brijača' i desetaka drugih opera govorio je kako su mu kulinarstvo i hrana draži od skladanja i glazbe. Ako je istinit i detalj s puranom, uživao bi kod nas za Božić, posebno u krajevima u kojima je pura, tuka, ćurka, biba ili dindek tradicionalni ručak. Svatko tko priprema pureće pečenje ima svoje tajne, jedna od javnih je da veliku pticu treba prije pečenja preliti vrelom mašću kako bi meso zadržalo sočnost, a kožica ostala hrskava. Čaša dobrog vina mora joj biti prilog. Kojeg? I tu ima tajni, a u ovoj predbožićnoj trici navodimo tri lako dostupna slavonska vina, pjenušavo, bijelo i crveno, s kojima se ne može pogriješiti. A možda bi se dopala i Rossiniju, da ih je imao priliku kušati, pa bi zaplakao i četvrti put.

Bozicna-vinska-trica-1.png
StoryGourmet Press Pjenušac Maximo Brut, Kutjevo. Cijena - 74,98 kn

Brut znači da pjenušac nije sasvim suh, odnosno da je u njemu između šest i 12 grama neprovrela šećera po litri, što će pristajati mesu poput purećeg, a mjehurići i svježina će naglasiti hrskavost pečenja. Maximo Brut je pjenušac od graševine kojem su slatkoća i arome regulirane ledenim vinom od iste sorte. Punog je, ali svježeg okusa, lagano miriše na zrelu jabuku, a lijepo pristaje i hladnim predjelima te ne previše slatkim desertima. Butelja u Vrutku stoji 74,98 kuna.

Bozicna-vinska-trica-2.png
StoryGourmet Press Chardonnay Rosenberg 2019. Krauthaker, Kutjevo. Cijena - 89,99 kn

Idealan pairing purećem pečenju je dobar chardonnay zato što punoćom pristaje pečenom krumpiru kao prilogu, a svježinom i alkoholom masnijim mlincima. Puno je dobrih hrvatskih chardonnaya, a jedan od najpouzdanijih je Chardonnay RosenbergVlade Krauthakera. Ima ga u svakoj boljoj vinoteci, a može se pronaći i u supermarketima, iako je daleko od supermarketskog vina, što je pojam koji može imati i lošu konotaciju. U Roto Svijetu pića butelja je 89,99 kuna.

Bozicna-vinska-trica-3.png
StoryGourmet Press Frankovka Martin Albus 2017., Orahovica. Cijena - 65 kn

Bijelo vino je prvi izbor uz bijelo meso, no ako se pokraj purice peku jabuka, kruška ili naranča, fina frankovka može naglasiti voćne okuse, a pri tome neće nadjačati neke druge. Frankovka Martin Albus 2017. relativno je novo vino iz Orahovice, predstavljeno je ove godine, a u nazivu su vinogradarski položaji s kojih je grožđe. Miriše po zrelom bobičastom voću, ima vrlo dobar odnos svježine, alkohola i slasti te nježne tanine, a u osječkoj vinoteci Vinita butelja je 65 kuna.