Svake godine 13. prosinca obilježava se nacionalni dan kakaa. Ovaj vrući napitak obično se pravi od kakaa u prahu, zagrijanog mlijeka ili vode te šećera. No, da ga ne bi zamijenili s još jednim omiljenim slatkim napitkom, vrućom čokoladom, valja napomenuti da se vruća čokolada ne radi od kakao praha već od mljevene čokolade koja sadrži kakao maslac. Osim toga, kakao je relativno zdraviji napitak, s vrlo malo masti i kalorija, ovisno o tome što mu dodate - šlag, kolačiće, čokoladne mrvice, marshmallowse…

profimedia-0323398420
Profimedia 

Podrijetlo kakaa datira unatrag 5000 godina iako arheolozi vjeruju da je moguće čak i dulje, ali se ne može dokazati. Naravno, tada je čokolada bila puno drugačija od one koju jedemo sada, jer je šećera još uvijek bilo malo. Kakao napitak je bio aromatiziran vanilijom i čilijem i služio se tijekom cijele godine. Navodno je bio popularniji tijekom razdoblja Olmeka, gdje se koristio za duhovnu molitvu. Čak se koristio i kao trgovačka valuta u predkolumbijskoj Mezoamerici.

Prvi su ga europski istraživači pronašli u Južnoj Americi, gdje se u kakau uživalo stotinama godina prije dolaska Europljana. Zanimljivo, Španjolci su smatrali da mu je okus neugodan i napitak proglasili ga gorkim. Zasladio se tek kada je uveden u Europu i usvojen kao luksuzno piće bogatih. Sve to dovelo je do izuma mliječne čokolade a od 1828. i čokolada u prahu postaje dostupna za konzumaciju. Ubrzo nakon toga nastaju čokoladice kao i instant vrući kakao.

profimedia-0357833055
Profimedia 

Postoje tri sorte kakaa - Forastero, Trinitario i Criollo. Forastero je uobičajena varijanta koja doprinosi do 90% svjetske proizvodnje kakaa. Trinitario potječe s Trinidada, hibridna je sorta kakaa i smatra ga se najkvalitetnijom sortom a Criollo je sklon bolestima i rjeđi - uglavnom ga se uzgaja u Venezueli.

Danas je kakao jedan od najomiljenijih slatkih vrućih napitaka, ali osim što je ukusan, on je i dobar za nas. Naime, kakao sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji raka, zrna kakaa pomažu u probavi, a flavonoidi u kakau pozitivno utječu na zdravlje naših vena.

profimedia-0215990884
Profimedia 

Stoga, obilježite današnji dan kakaa i pripremite ovaj ukusni, topli napitak, uzmite i omiljene kekse ili kolače, ušuškajte se pod dekicu i pustite božićni film. I odjednom će ponedjeljak postati divan!