Najkraći način kako bi mogli opistati što je to injera, posebno za one koji se dosad nisu susreli s etiopijskom kuhinjom, bio bi opis kako je to kruh koji podsjeća na palačinku i koji se svakodnevno poslužuje u kombinaciji s raznim jelima, poput krumpira i riže. Precizniji opis injere je da je to tanka lepinja spužvaste teksture ispunjene porama, rupicama koje su i razlog za naziv, kruh s 1000 rupa, a koje Etijopljani nazivaju očima. Injera jestivi tanjur koji zahvaljujući teksturi omogućuje da se lakše konzumira mekša i tekućija hrana, poput umaka i saftova. Ovaj tradicionalni kruh priprema se po istoj recepturi već tisućama godina a glavna namirnica za pripremu je tef, jednogodišnja trava nalik na žitaricu. Zamjena za tef su pšenica i ječam.

injera
Foto: Profimedia

Injera je posebno zanimljiva jer je i nedavno dobila mjesto i na jelovniku Hiše Franko, restoranu slavne slovenske chefice Ane Roš koja je na jelovnik Reincarnation uvrstila jelo naziva Where is the meat?, jelo koje sama opisuje kao jedno od najjeftinijih jela na fine dining jelovnicima, jelo koje se jede rukama i nakon kojeg slobodno poližete prste.

A zvijezda tog jela upravo je injera, u ovoj verziji pripremljena od brašna prženog ječma, koja na sebi nosi luk, lješnjak, malo piletine, umak od ostataka svinjećeg mesa umotane u list lipe. Ovo je jelo oda Aninim afričkim putovanjima ali i korištenju lokalno uzgojenih namirnica, jelo koje oduševljava spojem poznatih okusa na potpuno nov način.

16_Where is the meat_ Injera of roasted barley flour and dark malted barley oil, ONION, lamb, chicken, pork offcuts stock, cherry and linden leave wrap
Foto: Hiša Franko

A kako pripremiti injeru? Donosimo recept.

Sastojci:
160 g tef brašna ili ječmenog brašna
230 g pšeničnog brašna
250 g sourdough startera
1 l vode
1 žličica praška za pecivo
1 žličica kukuruznog škroba

Priprema:
U blenderu umutite vodu i tef ili ječmeno brašno te blendajte na laganoj brzini kako bi se svi sastojci spojili i kako bi dobili glatku smjesu. Dodajte pšenično brašno. Miksajte uz povremno miješanje žlicom kako bi uklonili moguće nakupine brašna. Dodajte starter, izmiješajte, dodajte prašak za pecivo i škrob. Miskajte. Ostavite smjesu da odmori 15 minuta. Ugrijte tavu za pečenje palačinki te dodajte smjese kao kad pripremate palačinke. Pecite s jedne pa s druge strane do trenutka kada se rubovi počnu kovrčati. Pripremljene lepinje poslužite uz jelo po izboru te jedite trgajući manje komade injere koje ćete puniti hranom te tako uživati u ukusnim zalogajima.