Danas, 29. studenog dan je krem pite od limuna. Iako je jesen uglavnom vrijeme kad se rade pite od jabuka ili bundeve, dan pite s limunom obilježava se u mjesecu studenom i to u čast kuharice/poduzetnice Elizabeth Goodfellow koja je 1806. zapisala prvi recept za ovu ukusnu slasticu.

Zanimljivo, povjesničari hrane vjeruju da deserti s limunom postoje još od srednjeg vijeka i to kroz pite i pudinge. Šlag je, s druge strane, relativna novost: pojavio se tek u 16. stoljeću i to u receptima u Italiji sredinom 1500-ih, a zatim je otputovao u Francusku i tamo se pojavio u receptima tek nakon 1600. Negdje između tada i sada, netko je imao briljantnu ideju spojiti pitu s limunom i šlag.
Recept kakav danas znamo, pripisuje se, dakle, Elizabeth Goodfellow. Prema poznatom povjesničaru hrane Williamu Woysu Weaveru, Goodfellow je bila “jedna od najkreativnijih snaga u američkom kulinarstvu tijekom ranog devetnaestog stoljeća”. Njezina je radnja bila jedinstvena. Za razliku od brojnih pekarnica koje su opskrbljivale kruhom i pecivima, njezina je slastičarna pekla elegantne kolače, pite i slatkiše kojima je opskrbljivala zabave visokog društva u Philadelphiji.

Iako je poznata po mnogim poslasticama, uključujući jumbles (ranu verziju šećernih kolačića) i kraljičine torte, te pojedinačne začinjene kolače s okusom rakije i madeire, njezina je najtrajnija ostavština upravo krem pita od limuna. Limuni su u to vrijeme bili delicija ali u Philadelphiji, kao lučkom gradu, su ipak bili lako dostupni. Pite od limuna radila je u nekoliko varijanti, a najpoznatija je i danas ona s podlogom od tijesta i nadjevom od kreme od limuna. Provjerite recept u nastavku!

profimedia-0557998336
Foto: Profimedia

Sastojci:

Kora:
1.5 šalica mrvica graham krekera
2 žlice granuliranog šećera
prstohvat soli
1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog
Krema:
3/4 šalice zaslađenog kondenziranog mlijeka
1/3 šalice limunovog soka - svježeg
2 žlice limunove korice
3/4 žličice ekstrakta limuna - ILI ¼ žličice limunovog ulja
1.5 šalica masnog vrhnja
1 šalica šećera u prahu
1.5 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
340 g mascarpone sira

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U posudi pomiješajte mrvice graham krekera, šećer, sol i otopljeni maslac sve dok mrvice ne budu vlažne.
Utisnite mrvice u posudu za pite, stavite u pećnicu i pecite 7 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi pomiješajte kondenzirano mlijeko, limunov sok, limunovu koricu i limunovo ulje ili ekstrakt. Umutite da se sjedini i ostavite sa strane.
Mikserom izmiksajte vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i sol. Miješajte na laganoj brzini i postupno povećavajte do visoke. Umutite dok smjesa ne postane čvrsta.
Dodajte smjesu kondenziranog mlijeka i miješajte 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte mascarpone i miksajte dok se ne sjedini, oko 30-45 sekundi na srednjoj brzini.
U ohlađenu koru sipajte kremu i rasporedite u ravnomjeran sloj. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite najmanje 4 sata ili preko noći. Ukrasite po želji.