Kako tvrdi senzorna kemičarka i umirovljena profesorica na Kalifornijskom sveučilištu Ann C. Noble, izumiteljica legendarnog kotača aroma (aroma wheel) koji se često koristi pri opisu aroma u vinu, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje kvarenje aroma (goût de lumiere). Zbog toga su Radgonske gorice odlučile prijeći na tamnu stranu i proizvesti pjenušavo vino u potpunoj odsutnosti svjetla, pod motom - najbolje stvari se odvijaju u mraku. Njihov Untouched by Light prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku.

04_night_harvest
Noćna berba grožđa za pjenušac Untouched by Light Foto: StoryGourmet Press

Ono što ovaj pjenušac čini jedinstvenim njegov je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Djelatnici Radgonskih gorica to u žargonu nazivaju mračnom metodom. Jednom kada izađe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99% crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice. Untouched by Light proizvodi se od najboljih grozdova chardonnayja, kao blanc de blancs, korištenjem francuske metode fermentacije u boci.

“Untouched by Light je naše najnovije pjenušavo vino. Preporučujemo da ga se kuša u mraku, s nekime tko vam je drag”, kaže je Borut Cvetkovič iz Radgonskig gorica.

Borut_Cvetkovic
Borut Cvetkovič iz Radgonskih gorica Foto: StoryGourmet Press

“Boja je intenzivno zlatna, a mjehurići su minijaturni. Ovo je pjenušavo vino bogato i primamljivo na nosu s razvijenim notama zreloga žutog i bijelog voća poput breskve, kruške i nagovještaja manga…vrlo zavodljivo. Prvi dojam u ustima je potpuna svježina sa živahnim citrusnim notama. Zatim polagano slijede kremoznost i nježnost, naglašeni vrlo blagim i delikatnim mjehurićima, što sve pridonosi lijepoj zaokruženosti ovog pjenušavog vina. Retrookus je dug, ali i dalje svjež s nagovještajem mineralnosti. Usta žude za sljedećim gutljajem!”, rekao je Pierre-Yves Bournerias, stručnjak iz Instituta Oenologique de Champagne.

"Untouched by Light je jedinstveno pjenušavo vino čiji je originalni terroir maksimalno došao do izražaja jer na njega svjetlo ne utječe ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji pa sve do trenutka kušanja”, kaže enologinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

Klavdija_Topolovec_Spur
Enologinja Radgonskih gorica Klavdija Topolovec Špur Foto: StoryGourmet Press

Prva berba pjenušca Untouched by Light iz 2016. predstavljena je prije godinu dana te se butelja mogla kupiti po cijeni od 100 eura. Odmah je pobudila interes svjetske javnosti i ubrzo je rasprodana. U međuvremenu je pjenušac osvojio Decanterovo srebro, zlato na ocjenjivanju Glass of Bubbly te titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije i distribuira se od SAD-a sve do Japana. Ovih je dana predstavljena druga berba, ona iz 2017., a limitirani broj od 2000 boca dostupan je putem stranice untouchedbylight.com.

08_cave-champagne-cellar
Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji Foto: StoryGourmet Press

Inače, slovenske Radgonske Gorice imaju gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina. Započela je kada je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, zatim su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u suvremenu vinariju. 

Pjenušac Untouched by Light iz berbe 2017. ., kiseline su 8,7 g/l, alokohola ima 12,5 posto, a šećera 8,5 g/l. Pjenušac je odležavao na kvascima 36 mjeseci, a degoržiran je početkom 2021. godine. Chardonnay za ovaj pjenušac bere se u vinogradu zasađenom 1989. godine, u kojem je prinos 2 kilograma po trsu. Vinograd je orijentiran prema jugu što grožđu osigurava puno sunčanih sati.

Fotografije proizvodnje i odležavanja pjenušca kao i vinograda pogledajte u našoj galeriji.

Untouched by Light 2017. Foto: StoryGourmet Press