Slana pita, slana galleta, nadjevena sezonskim okusima pravi je primjer jesenskog comfort fooda. Zato odvojite malo vremena, pripremite namirnice, upalite pećnicu i pripremite obrok koji grije dušu i hrani. Jer jesen je kao stvorena za pripremu hrskave a sočne pite s bundevom i lukom. Otkrivamo kako.

Sastojci:
Za tijesto
250 g brašna
5 žlica maslinova ulja
1 jaje
2 žlice vode
Za nadjev
400 g očišćene bundeve
100 g kobasice za pečenje
2 ljubičasta luka
grančica ružmarina
1 jaje
1 žlica maslaca
150 g vrhnja za kuhanje
30 g naribanog parmezana
Priprema: umijesite glatko tijesto od brašna, maslinova ulja, jaja, soli i vode pa ga pokrivenog stavite u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme na tanke ploške naribajte ili narežite očišćenu bundevu pa je blanširajte u kipućoj slanoj vodi 1-2 min, a potom oplahnite i ocijedite. Na kockice narežite kobasicu za pečenje (kojoj ste skinuli crijevo), otrgajte i nasjeckajte iglice s grančice ružmarina i na kriščice narežite luk. Potom na žlici maslaca propirjajte luk s ružmarinom, dodajte bundevu i kobasicu pa sve zajedno propirjajte nekoliko minuta. Umutite jaje, vrhnje za kuhanje (ili kiselo vrhnje) i naribani parmezan. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto na brzinu premijesite razvaljajte u krug promjera 35 cm, stavite u okrugli kalup (ø 24 cm) obložen papirom za pečenje, napunite pirjanom bundevom i lukom, zalijte smjesom jaja i vrhnja pa višak tijesta uokolo preklopite preko nadjeva. Tijesto premažite žlicom rastopljenog maslaca i pecite oko 30 min. Poslužite toplo.

Pita s bundevom i lukom
Sočna i hrskava pita s bundevom i lukom Foto: Profimedia