Koliko često pripremate ovu slasticu? Vjerojatno i ne prečesto, ali riža na mlijeku zaslužuje da u njoj češće uživamo. Razlog je što savršeno hrani, sladi, te se lako priprema. Jer za pripremu su potrebni samo riža, mlijeko (ili voda!) te za ovaj recept koja jabuke, što daje na posebnosti. Umjesto jabuke možete pripremiti i šumsko voće te rižu na mlijeku zasladiti cimetom, kakao prahom ili domaćim nazaom od lješnjaka. Za početak prisjetimo se kako se priprema ova ukusna i hranjiva slastica. A za sve ljubitelje okusa pečenih jabuka podsjećamo i ona ovaj odličan recept.
Sastojci:
2 l mlijeka
150 ml ulja
3 šalice (od 2 dl) riže
3 šalice šećera
2 vanilin šećera
3 jabuke
malo maslaca
sjeckani bademi
Priprema: u duboki lonac dodajte mlijeko, ulje, šećer i vanilin šećer. Promiješajte te kuhajte do vrenja pa dodajte rižu. Kuhajte na laganoj vatri sve dok riža ne upije mlijeko. Savršeno kuhanu, mekanu rižu rasporedite u posudice u kojima ćete poslužiti ovaj slatki obrok. U posudu stavite mlijeko, dodajte ulje, šećer, vanilin šećer i pustite neka provrije. Tada dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri sve dok riža ne upije mlijeko. Jabuke operite, ogulite, očistite, narežite na kockice. U manjoj tavi na žlici maslaca pirjajte komadiće jabuka kako bi omekšale. Dodajte malo cimeta, šećera i sjeckanih badema. Sve dobro sjedinite i pirjanjem omekšale jabuke dodajte na rižu.