Želite li u hladnim mjesecima uživati u ovom neodoljivom okusu, predlažemo vam jednostavan recept kojim ćete kestene ili marune pretvoriti u poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj.

Potrebni sastojci su:
1 kg kestena
1 kg šećera
1 mahuna vanilije
Priprema:
Stavite zarezane kestene ili marune u dosta hladne vode i kuhajte oko sat vremena. Kuhane kestene ocijedite, ogulite i usitnite u pire. (Savjet je učiniti to multipraktikom ili štapnim mikserom uz dodatak malo vode kako bi se lakše dobila kremasta smjesa.)
Izvažite pire i istu količinu šećera. Na laganoj vatri u 200 ml vode kuhajte vaniliju i šećer desetak minuta pa dodajte pire. Ako želite, dodajte malo korice limuna ili naranče te u tom slučaju procijedite sirup prije dodavanja kesten-pirea. Kuhajte do pola sata na laganoj vatri neprestano miješajući. Vruću smjesu prelijte u staklenke i zatvorite ih. Ohlađene čuvajte u hladnjaku.

Savjeti više:
Ovu marmeladu možete koristiti kao namaz za kruh ili palačinke ili je dodavati u kolače. Možete je i obogatiti čokoladom ili orasima, i to tako da u lonac s vrućom marmeladom koji ste maknuli s vatre po želji dodate 1-2 žlice nasjeckanih oraha i/ili komadić natrgane čokolade, promiješate i potom punite teglice.

profimedia-0404507547
Slatki namaz od kestena Foto: Profimedia