Povrće koje dospijeva pod zemljom i uglavnom u jesenskim danima rješenje je za vječno pitanje – a što ćemo danas kuhati. Korjenasto povrće za mnoge je osnova zimske kuhinje jer bez korijena nezamislive su krem juhe, variva, slane ali i slatke pite, kruh, torte i zdrave grickalice. Korjenasto povrće bogato je nutrijentima (ugljikohidratima, vitaminima, mineralima, vlaknima) i blagotvorno za zdravlje organizma pa je i preporuka koristiti ga svakodnevno. Osim što djeluju protuupalno, ovi plodovi jačaju imunitet, pospješuju probavu i pomažu pri čišćenju organizma od toksina. Upravo se te kvalitete odnose i na celer, čiji zdravi korijen možete čuvati u hladnjaku i nekoliko tjedana,dok je prije pripreme važno korijen očistiti četkicom u hladnoj vodi, ukloniti ostatke zemlje, odrezati vrh i oguliti kvrgavu površinu. Narezan na ploške ili kockice, celer je potrebno pokapati limunovim sokom ili ga osvježite s malo vode i limunovim sokom kako ne bi oksidirao.

Sirovi korijen celera najčešće se koristi u salatama. Popularna Waldorfska salata priprema se od celera i jabuka narezanih na tanke trake, a posebnost okusa ove salate krije se u dodatku majoneze, vrhnja i nasjeckanih oraha. Odlična je i kombinacija s dodatkom senfa. Korijen je odličan dodatak juhama, pire krumpiru, pečenoj ribi, a posebno je ukusan pečen s mrkvom i aromatičnim začinima u pećnici.

Krem juha od celera

Sastojci:
1 kg celera
1 manji krumpir
1 mrkva
sol, papar
Priprema: povrće operite, nasjeckajte i blanširajte u malo vode dok potpuno ne omekša. Izmiksajte u blenderu pa vratite u lonac u kojem se kuhalo. Posolite i popaprite, ulijte vode do željene gustoće pa pustite da provrije. Ukrasite listom celera i poslužite.

profimedia-0601623305
Krem juha od celera Foto: Profimedia