Hladniji i kraći dani često u nama bude osjećaj umora te želju za hranom koja će nam pružiti kvalitetnu energiju. A što može biti korisnije od ukusnog i hranjivog doručka? Zato predlažemo jelo koje se lako priprema a koje će vas zahvaljujući hranjivoj i zasitnoj kombinaciji održati sitima i sretnima dobar dio dana. A tajna se krije u kombinaciji špinata, pripremljenog na lešo, i jaja na oko, a sve začinjeno maslinovim uljem i vama dragim začinima. Jer jaja su namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti, s visokim sadržajem bjelančevina i kolina, što ih unutar piramide prehrane svrstava u istu kategoriju kao i meso. Špinat je povrće bogato klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja, te je posebno vrijedan jer ima značajne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost. A u kombinaciji ne samo što će vas nahaniti već će i razgaliti vaše okusne pupoljke jer savršeno se slažu i po okusu. Dobar tek!
Sastojci:
500 g svježeg špinata
4 jaja
manji luk
1 režanj češnjaka
malo maslinovog ulja
sol, papar
Priprema: očistite te nasjeckajte luk. Očistite češanj češnjaka. Operite te osušite špinat. U tavi ugrijte malo maslinovog ulja, na laganoj vatri popržite luk, dodajte češanj češnjaka, te kada luk poprimi zlatnu boju dodajte špinat. Na srednje jakoj vatri kuhajte špinat (vrlo brzo će izgubiti volumen), po potrebi dodajte malo vode. Začinite. Nakon 5 do 10 minuta u pripremljeni špinat dodajte jaja i to tako da prvo napravite mjesta, “rupe” u špinatu. Pripremite jaja na oko te pripremljeno jelo poslužite uz dodatak soli i papra te nekoliko kapi maslinovog ulja. Za one koji doručak ne mogu zamisliti bez kruha poslužite krišku torstiranog kruha.