Ususret ovogodišnjoj gala večeri kojom se obilježio najveći gastronomski događaj na svijetu Goût de/Good France, u hotelu Esplanade u Zagrebu je gostovao čokolatijer Claude Krajner. Ovaj je Francuz hrvatskih korijena, kroz masterclass te druženje s brojnim hrvatskim slastičarima, chefovima te predstavnicima medija, na vrlo neposredan i praktičan način predstavio svoj poznati čokoladni desert - mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, te je kroz korisne savjete ukazao na važnost tehnika u pripremi čokoladnih slastica.
Bila je to i najbolja moguća najava gostovanja Claudea Krajnera na ovogodišnje gala svečanosti u Zinfandel’su, gdje je zajedno sa cheficom Anom Grgić Tomić pripremao večeru na francuski način. Nezaobilazno je za istaknuti kako je ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla proglašen jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj te da je za svoj rad zaslužio i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i članom prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Iskustvo je stjecao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je radio kao slastičar. Stalni je predavač na uglednoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu te je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su Kartell, Swarovski i Palais des Thés.
Na samom početku masterclassa čokolatijer Krajner je oduševio znanjem hrvatskog jezika te zadovoljstvom što upravo u Zagrebu može predstaviti svoj rad, jer kako je i istaknuo, još je kao dječak uz majku pripremao hrvatske slastice što ga je potaknulo i da postane slastičar. Korak po korak okupljenima je otkrio u čemu je tajna odličnog mousse od gorke čokolade, ukazao na važnost odabira visokokvalitetne čokolade, male tajne pripreme čokoladnog ganachea te kompota od naranči koje je koristio za pripremu odličnog deserta.
Kroz masterclass je otkrio i koliko voli dijeliti iskustvo, odgovarati na pitanja te kako slastice ne moraju sve biti savršenog izgleda jer po njemu savršeno je dosadno jer čokolada je živa materija. “Za proizvod nesavršenog izgleda treba puno tehnike” pojasnio je čokolatijer Krajner koji svako ljeto posjećuje Hrvatsku, posebno Slavoniju, od kuda su njegovi roditelji prije pet desetljeća odselili u Francusku.
Masterclass i druženje s čokolatijerom zajednički su organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike u Zagrebu, Francuski institut, festival Taste the Mediterranean i domaćin hotel Esplanade. Masterclass je moderirala gospođa Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean, koja je istaknula: “Chocolatier Claude Krajner gostovao je na nedavnom festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, zajedno s ostalim francuskim chefovima iz udruge Gourméditerranée iz Marseillea. Naš festival surađuje s njima već duže vremena, jer nam je zajednički cilj predstaviti i promovirati mediteransku prehranu. Baš kao i manifestacija Goût de France, koja je pokrenuta nakon ulaska francuske gastronomije na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine, tako smo i Festival Taste the Mediterranean pokrenuli nakon uvrštenja hrvatske mediteranske prehrane na isti Unescovu popis svjetske kulturne baštine.”