Pečeni i prženi krumpir, sočni komad mesa, pohana piletina, burgeri, sendviči, domaći krekeri i grisini, salate ali i prženo povrće još su ukusniji poslužimo li ih uz domaće umake s karakterom. Umaci, dipovi, pripremaju se lako, važno je pripremiti sve željene i potrebne sastojke, umutiti te poslužiti. Umaci svaki zalogaj čini još ukusnijim, umaci otvaraju vrata u svijet kreativne kuhinje, u svijet znanja koji neke od svjetskih kuhinja čini tako posebnim. Donosimo tri odlična recepta.
Pikantni dip s limunom
100 ml majoneze
1 žličica senfa
2 žličice meda
1 žlica soka limuna
2 žlice umaka za roštilj
1 žličica sriracha umaka
Pomiješajte sve sastojke i po želji posolite te ukrasite svježim peršinom.
Dip s češnjakom
100 ml kiselog vrhnja
2-3 žlice jogurta
1 češanj češnjaka
1/4 male glavice luka
1 žličica naribane korice neprskanog limuna
sol, papar
Protisnite češnjak pa ga umiješajte u kiselo vrhnje. Dodajte jogurt, sitno nasjeckani luk, posolite i popaprite te umiješajte naribanu koricu limuna. A kako lako očistiti češnjak, otkrijte ovdje.
Slatko-kiseli umak
100 g ricotte
2 žlice umaka od rajčice
1/2 žličice umaka Tabasco
1/2 žličice umaka Worcestershire
1 žlica sojina umaka
1 žlica nasjeckanog vlasca
Izmiksajte sve sastojke pa pospite nasjeckanim vlascem.