Luk, nezaobilazna namirnica u brojnim jelima razlog je i za pripremu odličnih prženih kolutića, zalogaja poznatih kao onion rings. Jednostavno pripremljene glavice luka, narezane na kolutiće pa uvaljane u tijesto i pržene neodoljive su kao predjelo, dodatak glavnome jelu ili kao hrskavi snack. I dok postoje brojni recepti za savršenu pripremu za istaknuti je da je tu uvijek riječ o kolutićima poprečno narezanih glavica luka umočenih u pripremljeno tekuće tijesto s dodacima ili bez, ili pripremljenih u klasičnoj verziji za pohanje - brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Tako “odjeveni” kolutići se zatim prže u dubokom vrelom ulju, a nakon termičke obrade stavljaju se na kuhinjski papir kako bi ocijedili višak ulja. Poslužuju se topli, po želji još dodatno posoljeni ili nakapani s nekoliko kapi limunova soka radi lakše probavljivosti, te uz odlične umake.

Kolutići u hrskavom omotaču

Sastojci:
1 veliki luk
150 g glatkog bijelog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prsohvat soda bikarbone
180 ml gazirane mineralne vode
sol
ulje za prženje

Priprema:
Oguljeni luk narežite na ploške od oko 1 cm pa ih razdijelite u krugove. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mineralnu vodu. Žestoko sve istucite pjenjačom dok ne nastane glatko tekuće tijesto. Zagrijte puno ulja u dubokoj tavi. Kolutiće umačite u tijesto i pržite s obje strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir da se ocijede. Savjet više za kraj - korica je lagana i prozračna zbog dodatka mineralne vode!

profimedia-0327471617
Onion rings poslužite uz razne umake Foto: Profimedia