Brojni su zanimljivi i ukusni recepti s bundevom u glavnoj ulozi. I upravo u tome se i skriva vrijednost bundeve, ploda u kojem se može uživati i u slanim i slatkim jelima. Naš je prijedlog zanimljiv pikantni namaz, humus s bundevom, koji se poslužuje uz prepečeni kruh, bruschette ili krekere dok u prohladnim danima uživate sa svojim društvom. I savjet više, bučino ulje dodaje se zbog odličnog okusa, ali u malim količinama. Upravo odabirom i količinom začina možete kreirati okus koji vam više odgovara. Ako nemate blender, možete se koristiti i štapnim mikserom. Na zaboravite - prezentacija jela uvijek je važna, a ovaj ukusni namaz poslužite u manjim zdjelicama.
Namaz od bundeve i slanutka
Sastojci:
250 g pirea od mesa bundeve (sortu bundeve birajte prema želji, naš je prijedlog butternut tikva)
250 g kuhanog slanutka
2 češnja češnjaka
100 g sirnog namaza
4 - 5 žlica maslinova ulja
malo bučina ulja
čili papričica u prahu
kurkuma
papar
sol
Za posluživanje:
Bučine sjemenke, slani sir, prepečeni kruh
Priprema:
Bundevu očistite od kore i sjemenki, narežite na šnite, prelijte s malo maslinova ulja, pospite solju i pecite u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva. Na malo maslinova ulja pirjajte češnjak, ali pazite da ne zagori. Ohlađenu bundevu stavite u blender te dodajte kuhani slanutak, češnjak, sirni namaz i začine prema ukusu. Izmiksajte sve sastojke te, ako je potrebno zbog bolje mazivosti, dodajte još malo maslinova ulja. Poslužite dekorirano košticama bundeve uz nekoliko kapi bučina ulja, malo peršina, rezani slani sir ili uz topli prepečeni kruh, ovisno o vašoj želji.