Udruga Jeunes Restaurateurs Hrvatska (JRE) ponosni je dio europske JRE obitelji koja u 16 zemalja okuplja više od 360 vrhunskih chefova. JRE Hrvatska djeluje deset godina, te je kroz rad svakog restorana člana te kroz zajedničke projekte primjer uspješnosti. U doživljaju JRE-a nezaobilazan je i njihov slogan - Talent & Passion, jer za ove restorane njihov je poziv više od posla, on predstavlja način života, predani rad koji spaja najbolje od talenta, ali i strasti - prema kuhanju, kreaciji i gostoprimstvu. Upravo je ta kvaliteta bila inspiracija za pokretanje projekta Passion week koji je JRE Hrvatska osmislio s Mastercardom za 2021. godinu. Projekt je u različitim terminima dostupan u svih 16 restorana, i to tako da svaki restoran tijekom dva odabrana tjedna nudi posebno kreiran jelovnik od tri slijeda bez pića po pristupačnoj cijeni od 700 kn uz plaćanje Mastercard® karticama. Cijena vrijedi za dvije osobe sve do kraja listopada ove godine. Cilj je ovog projekta omogućiti mladima, ljubiteljima gastronomije, gostima koji vole fine dining, ali i onima koji tek žele upoznati fine dining, da dožive iskustvo objedovanja u JRE restoranu te tako podrže lokalne restorane, domaće proizvođače, dobavljače, sve one koji su uključeni u proces restoranskog poslovanja.
Kako ostvariti priliku za uživanje u Passion weeku? Rezervacijom stola u restoranu, uz napomenu da je rezervacija za Passion week, te uz obavezno plaćanje Mastercard® karticom.
A u periodu pred nama, od 18. do 31. listopada, mjesta vrhunskog gastro doživljaja su četiri restorana, nezaobilazne jadranske adrese: Plavi podrum, Volosko; Boba, Murter; Monte, Rovinj i Zijavica, Mošćenička draga. Njihovi su jelovnici oda terroiru, priča o najboljem od sezone.
Restoran Plavi podrum, kvarnerski biser, ove je godine proslavio 25 godina postojanja te je jedini hrvatski restoran koji je ikada dospio na listu The World’s 50 Best Restaurants. Smješten u lučici u Voloskom, mjesto je to na kojem će vas dočekati Daniela Kramarić, vlasnica i sommelierka zbog svog je iznimnog znanja u stručnim krugovima i među vinarima osoba koju iznimno poštuju i uvažavaju. Posebnost njihovog jelovnika su jela koja se pripremaju od lokalnih namirnica vrhunske kvalitete, pa tako oduševljava i najava Passion Week jelovnika. Jela koja se nalaze iza naziva Squid Game (dovrši svoj crni rižoto od kvarnerske sipe), Arty Fish (filet plemenite ribe u krusti od orašastih plodova, riblji fond, crni aioli, karfiol) i Pink Panther (jagode, Valrhona Opalys bijela čokolada, orasi), zasigurno će opravdati sva vaša očekivanja. Ovaj vas doživljaj očekuje u periodu od 18. do 31. listopada.
Murterska konoba Boba restoran je koji se ističe po posvećenosti regionalnoj namirnici, restoran koji se ne odriče svog statusa konobe, jer kroz svoja jela naglasak stavlja upravo na iskreno terroirsko kuhanje. Vlasnik i chef Vjeko Bašić, dolazi iz ribarske obitelji koja na Kornatima i dan danas ima svoje masline, kao i ribare od kojih dobavljaju ribe i mekušce. A kada ih pitate od kod inspiracija ističu omiljene namirnice s kojima svakodnevno rade, more koje ih okružuje te način života na otoku. U sklopu Passion Weeka, u periodu od 18. do 31. listopada poslužit će vam jelo inspirirana sipom, bobom i koromačem, capelette s grdobinom, riblji velutte s šafranom i dagnje, te slasticu koja spaja najbolje od rogača i naranče.
Passion week vas vodi i u Istru, u rovinjski Monte. Prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom i institucija fine dininga u Istri, Monte je mjesto na kojem vas s uvijek novim vizijama dočekuju chef Danijel Đekić i njegova supruga, sommelierka Tjitske Đekić-Brusse. Savršena kombinacija ambijenta, usluge, vinske liste te jela koja koja su rezultat kvalitetnih sezonskih i loklanih namirnica dovoljna su pozivnica da u sklopu Passion week jelovnika uživate u tri slijeda, u jelima koja spajaju najbolje od tune, njoka, cikle i đumbira; istarskog boškarina, korijena celera, tikvica i trubica te slatki doživljaj zapakiran u sladoledu od ruže i mousseu od jabuka. Jelovnik je dostupan u periodu od 18. do 31. listopada.
A u terminu od 25. do 31. listopada Passion week ponuda vas očekuje i u konobi Zijavica, restoranu smještenom na jedinstvenoj plaži u Mošćeničkoj Dragi. Osim ugodnog ambijenta te vrhunske usluge ovdje vas očekuje autentično iskustvo uživanja u najboljem od Kvarnerskog zaljeva, jer ovdje se poslužuje mikro lokalna kuhinja, ona koju chef Stiven Vunić razumije još od malih nogu. Posebnost njegove ljubavi prema poslu leži i u tome što dolazi iz obitelji koja duže od 40 godina ribari kvarnerskim zaljevom. Prva je jela kreirao kao vrlo mlad a ono što voli posluživati rezultat je odrastanja uz mreže, ribu, rakove, školjke, te poznavanja namirnica. Chef restoran vodi sa suprugom Teom koja će i vas oduševiti svojim slasticama, a Passion week jelovnik u konobi Zijavica pričat će priču kroz jela inspirirana briošem, plavicom i holandez umakom; brancinom, vrganjem i verdurom te slatkim krajem u kojem je zvijezda - marun.
Ali to nije sve! Jer u sklopu Passion weeka svaki će gost primiti i tailor-made dar s pismom JRE-a koje goste poziva da krenu započnu nešto neprocjenjivo putovanjem kroz okuse. U tom brendiranom paketiću nalazi se i teglica paski (izdanaka mladog čašnjaka), uz priču o etnografkom, kulturološkom i povijesnom značenju te tako "obične" namirnice, ali i njenim gastronomskim primjenama. Zaštićeni brsečki češnjak (česan, kako ga zovu) teroirska je namirnica koja se uklapa u vrijedan projekt Katastar Okusa, koji je JRE Hrvatska realizirao zahvaljujući suradnji s Mastercardom.
Više o budućim terminima održavanja Passion weeka potražite na društvenim mrežama i ovdje.
Članovi JRE Hrvatska su: konoba Zijavica - Mošćenička Draga, Navis - Opatija, San Rocco - Brtonigla, Monte* - Rovinj, Pergola – Savudrija, Badi - Umag, Zigante - Livade, Draga di Lovrana* - Lovran, Plavi podrum - Volosko, Villa Ariston - Opatija, Boškinac* - Pag, Pelegrini* - Šibenik, Foša – Zadar, Dubravkin put - Zagreb i Boba - Murter.