Ako se preko vikenda želite dobro zabaviti, napuniti dobrom energijom te kušati vrhunske lokalne specijalitete, jedno od vaših nezaobilaznih odredišta svakako treba biti i - čarobna Baranja. Donosimo vam izbor tri tamošnja restorana – potpuno različita, a tako slična. Sva tri posvećena su vrhunskoj hran i, baranjskoj gastronomskoj tradiciji – koju neki interpretiraju na vlastiti, moderniji način.
Novo mjesto 'starog' imena restoran je Čingi lingi čarda koji ne egzistira još niti godinu dana u novom izdanju, udaljen pet minuta vožnje od Osijeka. Smješten je uz jezero Čingi lingi, u modernom okruženju, ali posve u skladu s okolišem, a njegov je istoimeni prethodnik 'prava legenda' među restoranima. Kuhinju vodi chef Nebojša Rajković.
“Za arhitekte smo imali samo jedan zahtjev – da se svaki gost kod nas osjeća kao dio prirode. Cijeli prostor je orijentiran na ovu stranu gdje je jezero. Koristili smo puno prirodnih materijala. Ima dosta drva, ribarskih mreža, detalja...”, govori nam suvlasnica restorana Ines Šobota. Logično, s obzirom na sredinu, glavni su im specijaliteti jela od riječnih riba, no u ponudi je i a la carte jelovnik te roštilj. Mi smo kušali čips od šarana, carpaccio od srnetine te perkelt od soma i smuđa. Jedno jelo bilo je bolje od drugog, otišli smo siti i oduševljeni.
Među kultne baranjske restorane svakako spada i Citadela u Vardarcu. Tamo, kako kažu mnogi, kuhaju najbolji fiš u Baranji, a glavni i odgovorni za kuhinju je chef Igor Vlatković koji je s poznatim osječkim kuharima, braćom Ivanom i Tomislavom Đukićem osvojio brojna kulinarska natjecanja. Igor je u Citadelu uveo razne novine, no sve je ipak ostalo u skladu s tradicijom. Osim što kuhaju vrhunski fiš, poznati su i kao jedini u Baranji koji spravljaju perkelt od podolca, autohtone slavonsko-srijemske pasmine goveda. Sve se u Citadeli priprema po načelu od polja do stola, a takav je slučaj i s podolcem kojeg sami uzgajaju. U Citadeli, koju od njezina otvaranja 1978. godine vodi sada već treća generacija obitelji Lazar, godišnje pripreme ukupno oko 20 tona ribe, a samo na Badnjak potroše oko 800 kilograma ribe, odnosno skuhaju oko 600, 700 kotlića fiša.
“Trenutačno podolaca imamo u uzgoju četiri, pet. Nisu za prodaju, nego samo za naš restoran. Hranimo ih isključivo prirodnom stočnom hranom, a takav uzgoj zahtijeva i dosta vremena. Mužjak u najzrelijoj dobi ima 500 do 800 kilograma, a ženke 400 do 600 kilograma. Njihovo je meso najukusnije kad imaju 600, 700 kila, a za to nam u prirodnom uzgoju trebaju minimalno dvije godine. Perkelt od podloca priprema se minimalno tri sata. Meso lagano krčka u kotliću, na otvorenoj vatri i u njega dodajemo samo prirodne sastojke – baranjsku papriku, luk, sok, papar... Poslužujemo ga s domaćom tjesteninom sa sirom i slaninom. Sir jelu daje dodatnu svježinu, a prepržena slanina hrskavost”, objašnjava chef Vlatković dok kušamo perkelt od podolca i uživamo u savršeno izbalansiranim okusima te vrhunskom domaćem mekanom mesu.
Treći restoran koji nikako ne smijete zaobići je restoran hotela Lug gdje kuhinju vodi chef Saša Vojnović, iza kojeg je 22-godišnje iskustvo rada u restoranima opatijskih hotela poput Navisa, Bristola... Jedan od aduta ovog hotela zasigurno je prostrano dvorište s igralištem, sjenicama u kojim se također može ručati, i ograđenim prostorom u kojem obitavaju njihovi konji s kojima se gosti rado podruže. No glavna atrakcija, usudili bismo se reći, jest njihov 120 godina stari podrum u kojem se također može ručati ili večerati. U podrumu je i bogata kolekcija vina, na čemu i baziraju svoju ponudu. Trenutačno imaju 70-ak različitih etiketa, no, govore nam, cilj im je dići do njih 120, 150. Naravno, odlično su zastupljena baranjska vina, no tu su i ona iz Iloka, Orahovice, Dalmacije, Istre, Kutjeva... Chef Vojnović ponosno tradicionalna baranjska jela interpretira na moderan način, a kušali smo osvježavajuću salatu od dimljenog tolstolobika te taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća.
Što reći na kraju – otišli smo siti i zadovoljni, i sigurno ćemo doći ponovno! A vi pogledajte našu galeriju fotografija i oduševite se Baranjom!