Na sam spomen riječi pesto uglavnom pomislimo na klasični pesta alla genovese, jer sve oko nas zamiriše na svježi bosiljak, češnjak i maslinovo ulje, ona hedonističkija nepca požele i nešto drugačiji pesto. Odlična kombinacija je pesto od kelja i bučinih golica (i pinjoli su dobrodošli). Osim uz tjesteninu, pesto se odlično slaže s rižotima, a pravi će ga znalci dodati i kao podlogu za nadjeve na pizzu, dok je žličica pesta odličan dodatak svježim salatama. Za nešto hladnije dane možete pripremiti kruh nadjeven pestom u koji se mogu dodati sir, šunka, slanina... U pripremi pesta možete koristiti blender, no savjetujemo vam da pronađete omjer brzine i snage kako bi pesto ostao kremast.

Pesto od kelja i bučinih sjemenki

Sastojci

300 g kelja
2 češnja češnjaka
130 g bučinih sjemenki
1 šaka nasjeckanih listova korijandera
1-2 zelenih čili papričica
180 ml maslinova ulja
2 žlice limunova soka
sol, papar 

Priprema: kelj, češnjak, bučine sjemenke, korijander i očišćeni čili stavite u blender. Tijekom blendanja pomalo ulijevajte maslinovo ulje.  Na kraju ubacite limunov sok, zaustavite blender, isprobajte i začinite.

profimedia-0450014531
Foto: Profimedia