Volite li ukiseljeno povrće, uživat ćete i u sadržaju staklenki koji se skriva pod nazivom giardiniera ali se opisuje i kao zimska povrtna salata te ukiseljena miješana salata. Priprema se krajem ljeta i početkom jeseni kada je dostupno domaće svježe povrće, uglavnom od mrkve, cvjetače, paprika, celera, kukuruza ali su dobrodošle i mahune, brokula, krastavci...Odličan je dodatak u pripremi brojnih jela, prilog uz pečeno meso ali i kao sočni dodatak sendvičima i burgerima. Ne zaboravite pripremiti očišćene i sterilizirane staklenke!
Sastojci
oko 1200 – 1500 g narezanog povrća (mrkva, luk, cvjetača, brokula, mahune, paprike, ljute papričice, rotkvice, celer, krastavci…)
6-7 češnjeva češnjaka, oljuštenog i zgnječenog
2-3 grančice svježega ružmarina i/ili majčine dušice
3-4 lovorova lista
800 ml bijelog octa
½ litre vode
1 žlica morske soli
2 žlice šećera
½ – 1 žlica sjemenki komorača
½ žlice zrna papra
Priprema
U velikoj plastičnoj posudi pomiješajte narezano povrće, češnjak i začinsko bilje. Stavite u veliku, dobro opranu i steriliziranu staklenku. U loncu zagrijte ocat i vodu kojima ste dodali sol, šećer, komorač i papar. Pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte još 3-4 minute miješajući kako bi se sol i šećer rastopili. Time prelijte povrće u staklenki. Ostavite da se ohladi, pa dobro zatvorite i ostavite u hladnjaku. Ova se brzo ukiseljena salata može jesti već nakon nekoliko sati, no okusi se bolje povežu poslije nekoliko dana stajanja. U hladnjaku može stajati do mjesec dana.