U sezoni smo domaćih patlidžana, pa nije na odmet prisjetiti se koliko je ovaj plod zanimljiv u brojnim kuhinjama, razlog za pripremu odličnih jela. Plod je divne tamnoljubičaste boje, u nekim sortama tamoplave pa čak ružičaste i bijele glatke kore, a meso je izdašno, pikantno i hranjivo. Obožavaju ga gurmani jer je dobar partner rajčici, tikvici, papriki, češnjaku i maslinovu ulju, a za istaknuti je kako je ova namirnica vrijedna i zbog visokog sadržaja vode i vlakana te niskog glikemijskog indeksa. Patlidžan, otkako je u 16. stoljeću stigao u Europu, zauzeo je grčku, francusku, talijansku, bosansku te bliskoistočnu kuhinju. Patlidžan je očito tipično mediteransko povrće, a njegova je sezona ljeto, a kako je upravo kolovoz odličan mjesec za uživanje u svježem patlidžanu ovi su savjeti te recept i više nego doborodošli.

10 SAVJETA ZA KUPNJU I PRIPREMU PATLIDŽANA
1. Dobar izbor su čvrsti, glatki i sjajni plodovi.
2. Pri kupnji birajte teže plodove, to znači da su još svježi i puni soka.
3. Radije kupujte nedozrele nego prezrele patlidžane jer mogu biti truli.
4. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan.
5. Nedozrele plodove ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da dozriju.
6. Mala izbočina na dnu patlidžana uglavnom upućuje da je pulpa kompaktna i s malo sjemenki.
7. Patlidžane možete čuvati u hladnjaku četiri do pet dana. Možete ih i zamrznuti tako da ih narežete na ploške, blanširate, ocijedite, osušite i spremite u zamrzivač.
7. Gorčinu patlidžana možete ublažite na sljedeći način - narežite ga na ploške za pečenje, pohanje ili što ste već planirali, ili na kockice ako ćete ga pirjati do pola sata da pusti višak tekućine u kojoj je i gorčina. Tek tada ga pripremajte. Ako vam se omakne sol, isperite višak.
9. Sa samo 18 kalorija na 100 grama, patlidžan je bogat vodom, što pogoduje aktivnosti bubrega, te je izvrstan diuretik.
10. Patlidžan možete koristiti u predjelima i glavnim jelima, punjene ili kiseljene u zimnici.

10 savjeta o patlidžanima
Foto: Profimedia

Namaz od patlidžana

Sastojci
1 veliki patlidžan
5 žlica maslinova ulja
2 mlada luka (i bijeli i svijetlozeleni dio)
1 češanj češnjaka
2 žlice svježeg peršina
sol i papar
dimljena slatka paprika u prahu

Priprema
Narežite patlidžan na kolutove, posolite i neka odstoji 30 minuta kako bi izišla gorčina. Zatim ih posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte 4 žlice maslinova ulja na tavi (po potrebi i više), prepržite patlidžane sa svake strane dok ne poprime lijepu boju. Ostavite da se ohlade. Zagrijte ostatak maslinova ulja te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Lagano popržite. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te kratko izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje te pospite paprikom i peršinom. Poslužite uz tostirani kruh, lepinje ili krekere.

10 savjeta o patlidžanima
Foto: Profimedia