Tko još ne zna da se pod pojmom salata kriju brojne, raznolike i ukusne kombinacije te da se u nju može umiješati sve što poželite. Dok je prije riječ salata označavala zelenje začinjeno octom i solju, a poslije i svježe kuhano lišće i povrće, pod tim nazivom danas podrazumijevamo zdrav i lagan obrok sastavljen od povrća, voća, tjestenine i svih onih namirnica koje nam se nađu pri ruci. Govoreći o salatama kao cjelovitom obroku, osim povrća različitog okusa i tekstura, preporučuje se uvrstiti i tjesteninu, rižu, ječam, kus-kus ili kvinoju kao hranjivu bazu
Šarene salate možete poslužiti kao predjelo ili lagano glavno jelo za ručak ili večeru. Pri pripremi je važno dobro oprati povrće, nasjeckati ga na sitnije komade, a hranjive baze skuhati, isprati i ocijediti. Pripremate li salatu s dodatkom mesa ili ribe i plodova mora, pripremite ih pečenjem, kuhanjem ili mariniranjem. Pri slaganju salate prvo kombinirajte teže namirnice, potom dodajte povrće i začine. Dajte mašti na volju i poigrajte se raznim začinima te kombinirajte povrće različitih tekstura. To će obrok učiniti zanimljivim, a svaki će zalogaj biti pravi užitak. Poseban okusu daju i lagani preljevi koje lako možete pripremiti i kod kuće. Dobar vam tek!

Salata s kus kusom, povrćem i tofuom

Sastojci

350 ml povrtnog temeljca
250 g kus kusa
2 žlice ulja
1 tikvica
1 manji patlidžan
1 žuta paprika
200 g mini rajčica
1 glavica luka
sol, papar
150 g tofua
2 žlice maslinova ulja
nekoliko listića bosiljka

Priprema

Temeljac zakuhajte. Kus kus stavite u zdjelu, prelijte temeljcem, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji oko pet minuta. Povrće operite i očistite, tikvicu prerežite jednom, a patlidžan dvaput po dužini, a potom oboje usitnite. Rajčice prerežite kako želite, a luk oljuštite i nasjeckajte. Povrće pržite oko pet minuta u masnoći od prženja, a zatim ga začinite. Tofu narežite na kocke pa dodajte povrću i pržite još nekoliko minuta. Kus kus promiješajte i nakapajte maslinovim uljem. Pomiješajte ga s pripremljenim sastojcima i ukrasite sjeckanim bosiljkom, a po želji, poslužite s jogurtom.

Mediteranska salata

Sastojci

800 g krumpira
150 g rikule
1 glavica luka
250 g mini rajčica
po 50 g crnih i zelenih maslina (bez koštica)
2-3 žlice octa 100 g
mortadele s crnim maslinama
50 g kapara (iz staklenke)
1 žličica dijon senfa
4 žlice maslinova ulja
sol, papar

Priprema

Operite krumpir te kuhajte otprilike 25 minuta, a potom ga ocijedite, oplahnite i ostavite da se ohladi. Ogulite krumpir te ga narežite na komade. Operite i očistite rikulu (po potrebi usitnite), oljuštite i nasjeckajte luk te operite i prepolovite rajčice, a mortadelu narežite na kockice. Stavite sve sastojke s ocijeđenim maslinama u posudu. Za preljev u posudu stavite 2 žlice octa, 1 do 2 žlice tekućine od kapara, senf, ulje, sol i papar. Dobro promiješajte, prelijte po salati te promiješajte. Poklopite pa stavite u hladnjak da se hladi 30 minuta. Začinite solju, paprom i octom. Po želji ukrasite kaparima i začinskim biljem.

Salata od riže s račićima

Sastojci
200 g riže
500 ml povrtnog temeljca
100 g graška
1 luk
komadić svježeg đumbira
1 čili papričica
1 limeta
1 žličica šećera
2 žlice soja umaka
1 mlada tikvica
1 češanj češnjaka
12 račića
ulje
sol, papar

Priprema

U povrtnom temeljcu skuhajte rižu i grašak. Ogulite đumbir i luk, očistite čili papričicu pa ih sitno nasjeckajte. Sve pomiješajte sa sokom od limete, šećerom i žlicom sojina umaka. Tikvice ogulite i nasjeckajte na kockice, prelijte marinadom pa umiješajte rižu. Na vrućem ulju popržite račiće, dodajte nasjeckani češnjak, posolite i popaprite. Rižu začinite ostatkom sojina umaka pa dodajte račiće.

Pripremite odlične ljetne salate
Foto: Profimedia