Sezona je nara ili šipka, jednog od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života, pa ne čudi što se zapisi o njemu mogu pronaći u mnogim kulturama i religijama.

Njegova sezona kreće u rujnu i traje sve do siječnja a zbog svojih brojnih blagodati, idealno je voće za hladne jesenske i zimske mjesece jer je bogato vitaminima B5 i C, te je odličan izvor kalija i prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Nar sadrži punicalagine, tvari koje, prema istraživanjima, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila., smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze. Inhibiraju i rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.

Zašto volimo nar?
Profimedia 

Iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Sok, među ostalim, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, usporava starenje, pravi je odgovor na stres te poboljšava erektivnu funkciju i podiže kvalitetu spermija. Istraživanja su pokazala i da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje čak i deset puta jače. Stoga, za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja, stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježeg ili kvalitetnog kupovnog soka nara.
Što se tiče korištenja nara u kulinarstvu, opcije su raznolike. Od njega se pripremaju želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.
Očišćene sjemenke nara možete dodati u voćnu salatu ili u zobene pahuljice, a odlično se slaže s ječmom i orašastim plodovima, posebice bademom. Odličan je dodatak salatama, recimo salati od leće sa zapečenim korjenastim povrćem ili u kombinaciji sa svježim krastavcima, kukuruzom, preljevom od jogurta…

Zašto volimo nar?
Profimedia 

Nar je dobar i u prilozima, ide dobro s bundevom ili prokulicama, paše uz piletinu, govedinu, janjetinu pa čak i ribu. Na Mediteranu se često pripremaju i marinade od nara a koristi se i u pripremi janjetine, patke ili fazana. Nar ide i uz domaće mesne paštete ili namaze a od njega se radi i odličan aceto balsamico. Mi vam donosimo recept za odličan dressing za salatu sa narom, jogurtom i uljem avokadom.

Sastojci:
3/4 šalice grčkog jogurta
2 žlice ulja avokada
1 žlica limunovog soka
2 žlice meda
3 žlice soka od nara
1 žličica balzamičnog octa
1 žličica balzamičnog octa od nara

Priprema:
Sve sastojke stavite u zdjelu te dobro promiješajte. Prelijte po željenoj salati.