Fenomenu popularnih američkih humorističnih televizijskih serija pripada i 'Svi vole Raymonda' koja je gledatelje svojim zapletima intrigirala punih devet godina, od 1996. do 2005. godine, a i danas se reprizira diljem svijeta. Priča o životnim zgodama duhovitog sportskog novinara Raymonda i njegove obitelji obiluje smiješnim scenama inspiriranim svakodnevicom s kojima se većina gledatelja može poistovjetiti jer tematiziraju generacijski jaz, bratsko nadmetanje, izazove bračnog života, odgoj djece te još mnoge poznate, uvijek aktualne situacije. Iako su takozvane tipične američke obitelji često glavni protagonisti i ostalih sličnih sitcomova, ovaj se uspio nametnuti uvjerljivim likovima i zanimljivo osmišljenim zapletima. Simpatičnog Raymonda vlastita neodlučnost i manjak interesa za ispunjavanjem obiteljskih obaveza redovito dovode u sukob sa suprugom Debrom, koja zbog stalnog uplitanja njegovih roditelja i brata u njihov život često gubi strpljenje. Najčešći motiv serije su prepirke Debre sa dominantnom svekrvom Marie koja kritizira sve njene postupke vezane uz vođenje kućanstva i odgoj djece, a najviše kuhanje. Odlična kuharica Marie ne propušta priliku istaknuti loše strane svakog Debrinog jela, dok svoja prekomjerno hvali i pretjeruje u kuhanju ne bi li osvojila pažnju svog favoriziranog sina. Kroz sve sezone emitiranja likovi su često pripremali nekoliko jela, a titulu 'legendarnosti' zaslužuje 'piletina s limunom', Debrin jedini specijalitet i ujedno prvo jelo koje je pripremila Raymondu, a koje je scenaristima poslužilo kao odlična platforma za lansiranje gomile šala na račun Debrinog manjka kuharske vještine.

Debra je stalno na meti kritika svoje svekrve Marie 'Hranu koristimo kako bismo gledateljima bolje opisali obitelj koju prikazujemo jer je priprema jela zajednička svakoj obitelji i nerijetko obiluje duhovitim trenucima', tim riječima izvršni producent serije Phil Rosenthal objašnjava često korištenje kuharske izvedbe glavnih likova kao okosnice radnje mnogih epizoda te priznaje da mu je ručak omiljeni dio dana pa je čak i svoju produkcijsku tvrtku nazvao 'Where's Lunch' ('Gdje je ručak'), čiji je logo fotografija tanjura i pribora za jelo. Glumci u seriji jedu pravu hranu koju su spremili vrsni kuhari, a producenti nisu štedjeli na kvalitetnim obrocima za sve suradnike uključene u snimanje. Najveće obožavatelje će sigurno razveseliti podatak o postojanju internet stranice posvećene seriji koja uz ostale teme nudi i originalne recepte Debrinih i Marienih jela www.everybodylovesray.com Tamo je otkriveno i kako bi Debra zapravo trebala spremati to jelo - naravno - onako kako kaže Marie: RECEPT: Pile s limunom a la Raymondova mama
Sastojci: 1,5 kg otkoštenih pilećih prsa bez kožice 1 jušna žlica sherryja 1 jušna žlica soja sosa ½ čajne žličice soli 2 jaja ¼ šalice kukuruznog škroba ½ čajne žličice praška za pecivo 2 šalice biljog ulja 1 jušna žlica kukuruznog škroba 1 šalica pilećeg temeljca 1 jušna žlica soka od limuna 1 čajna žličica soli 1 limun narezan na kriške 2 jušne žlice biljnog ulja Postupak: U velikoj zdjeli izmiješajte piletinu, sherry, soja sos i ½ čajne žličice soli. Sve dobro izmiješajte, poklopite i ostavite u hladnjaku da se marinira barem 15 do 20 minuta. U zdjelici izmiješajte jaja, ¼ šalice kukuruznog škroba i prašak za pecivo dok ne dobijete glatko tijesto. U woku zagrijte dvije šalice ulja ne temperaturu od 180 stupnjeva celzijevih, piletinu uronite u tijesto i pržite dok ne posmeđi. Narežite na veličinu zalogaja i odložite sa strane. U posudi izmiješajte šećer, jednu jušnu žlicu kukuruznog škroba, temeljac, sok od limuna i jednu čajnu žličicu soli. Dobro promiješajte te dodajte kriške limuna. Zagrijte dvije jušne žlice ulja u woku i polagano umiješajte mješavinu umaka od limuna. Miješajući, kuhajte dok umak ne postane bistar. Umak prelijte preko piletine i poslužite. Tekst: Lana Martinjak Fotografije: Picxbox