Recept
sastojci:
400 g dagnji
1 mladi luk
100 ml pasirane rajčice
1 mala ljuta papričica
4 žlice bijelog vina
2 češnja češnjaka
1 žličica smeđeg šećera
1 svežanj peršinova lišća
papar
1. Očistite dagnje pod tekućom vodom i uklonite im “bradu” (vlakna koja vire iz ljušture). Sitno nasjeckajte mladi luk. Operite peršin, osušite ga i sitno nasjeckajte.
2. Zagrijte dvije žlice ulja u teflonskoj tavi i pržite luk na slaboj temperaturi otprilike osam minuta. Dodajte češnjak i ljutu papričicu te sotirajte još jednu minutu.
3. U tavu dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat papra i šećer te zagrijavajte još pet minuta.
4. Kuhajte dagnje s vinom u pokrivenoj posudi četiri minute. Kad su napola kuhane, promiješajte drvenom kuhačom. Procijedite dagnje i sačuvajte četiri žlice te slasne tekućine.
5. Dodajte tekućinu od školjaka u umak od rajčice i kuhajte još dvije minute. Dodajte dagnje, promiješajte i kuhajte još minutu. Svakako treba pripaziti na začinjanje umaka od rajčice. Jednom kada mu se doda tekućina u kojoj su se kuhale dagnje, sol najčešće nije potrebna. Ako je ipak nedovoljno slano, dodajte malo soli te pospite izdašnom količinom sjeckanog peršinova lišća i odmah poslužite.
Najčitanije
Najnovije
Silvija iz ‘Braka na prvu’ obrušila se na ministra Glavinu: ‘Zar pjesma vrijedi manje od utakmice?’
Srpski bogataš o glasinama da čeka dijete s Milicom Todorović: Ime mu se ranije vezivalo uz hrvatsku misicu
Miroslav Ilić ekskluzivno: ‘Prvi sam zapjevao u Zagrebu poslije rata, a s Mišom Kovačem me veže posebna priča…’