Recept
sastojci:
400 g dagnji
1 mladi luk
100 ml pasirane rajčice
1 mala ljuta papričica
4 žlice bijelog vina
2 češnja češnjaka
1 žličica smeđeg šećera
1 svežanj peršinova lišća
papar
1. Očistite dagnje pod tekućom vodom i uklonite im “bradu” (vlakna koja vire iz ljušture). Sitno nasjeckajte mladi luk. Operite peršin, osušite ga i sitno nasjeckajte.
2. Zagrijte dvije žlice ulja u teflonskoj tavi i pržite luk na slaboj temperaturi otprilike osam minuta. Dodajte češnjak i ljutu papričicu te sotirajte još jednu minutu.
3. U tavu dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat papra i šećer te zagrijavajte još pet minuta.
4. Kuhajte dagnje s vinom u pokrivenoj posudi četiri minute. Kad su napola kuhane, promiješajte drvenom kuhačom. Procijedite dagnje i sačuvajte četiri žlice te slasne tekućine.
5. Dodajte tekućinu od školjaka u umak od rajčice i kuhajte još dvije minute. Dodajte dagnje, promiješajte i kuhajte još minutu. Svakako treba pripaziti na začinjanje umaka od rajčice. Jednom kada mu se doda tekućina u kojoj su se kuhale dagnje, sol najčešće nije potrebna. Ako je ipak nedovoljno slano, dodajte malo soli te pospite izdašnom količinom sjeckanog peršinova lišća i odmah poslužite.
Ljute dagnje s rajčicom
Aleksandra Prijović traži novu dadilju: Nudi plaću od 5.000 eura, a ovaj uvjet odbit će mnoge
'Za nekoga si cijeli svijet...': Oglasio se bivši suprug Marije Mikić, nakon razvoda ga preplavile emocije
'Ima i na koga biti prelijepa': Kći omiljene pjevačice pozirala u kupaćem, u ovakvom izdanju je nikad nismo vidjeli