'Kuća od karata' jedna je od glavnih perjanica trenda prikazivanja produkcijski skupih američkih TV serija koje su u posljednjih nekoliko godina stvorile milijune novih redovitih gledatelja i opasno ugrozile dominaciju velikog platna nad malim ekranima. Najvećim holivudskim glumcima je sve do nedavno pojavljivanje u televizijskim serijama bilo znak krize u karijeri, a danas im taj izlet povećava popularnost, učvršćuje glumački kredibilitet te donosi veliku zaradu. Detaljno razrađena radnja, vješto portretirani likovi i vrhunska glumačka ostvarenja samo su neki razlozi što obožavatelji željno iščekuju svaku novu epizodu 'Kuće od karata', a mnogi će istaknuti karizmatičnog Kevina Spacey koji maestralno utjelovljuje glavni lik manipulativnog i okrutnog Franka Underwooda.
Kevin Spacey kao Frank Underwood u 'Kući od karata' - Sony
Scenaristički briljantno dočarane Frankove karakterne osobine naglašene su i kroz njegove gastronomske preferencije pa tako svaki pravi fan 'Kuće od karata', koja je u Hrvatskoj dostupna na Pickboxu, zna koje je Frankovo omiljeno jelo – slasna svinjska rebarca kojima se često gosti u omiljenom mu lokalu Freddy's BBQ Joint. Konzumiranje tog jela nije slučajan odabir, već predstavlja bijeg iz nemilosrdnog svijeta visoke washingtonske politike i beskompromisnih zakulisnih igara u sigurno okrilje Frankove nevinije prošlosti provedene na američkom jugu, a svinjska rebarca dio su svakog autohtonog menija tog kraja. Posjećivanje Freddy's-a u sitne noćne sate ujedno je i Frankov porok koji skriva od vlastite supruge jer se kosi sa zdravim načinom života koji im je zajednička opsesija. Kroz prehrambene navike lika dočarana je dualnost karaktera kojeg s jedne strane obilježavaju izražena samouvjerenost i disciplina motivirana željom za uspjehom, a s druge svjesnost o nesigurnosti temelja na kojima gradi svoju moć i traženje utjehe u jelu.
Obožavatelji serije analiziraju svaki element utkan u priču, traže restoran koji je poslužio kao inspiracija za Freddy's, a čak i poznati chefovi pokušavaju rekonstruirati originalni recept pečenih svinjskih rebaraca iz serije. Obzirom na uistinu primamljiv izgled ovog jela, objavljujemo recept poznatog australskog chefa Curtisa Stonea objavljen na portalu popsugar.com
https://www.youtube.com/watch?v=ekQBIr5yupc
Recept:
Sastojci
Dva komada reda svinjskih rebara (svaki otprilike 2kg)
Suha mješavina za posipanje mesa prije pečenja:
¼ šalice smeđeg šećera
3 žlice mljevene slatke paprike
½ žličice mljevene ljute paprike
½ žličice kumina
2 žličice mljevenog crnog papra
2 žličice soli
Sve promiješati i posuti s obje strane sirovih svinjskih rebara, ostaviti preko noći u frižideru
Barbecue umak
Na 2 žlice ulja uljane repice popržiti 1 sitno nasjeckani luk. Dodati 1 žličicu sušene mljevene paprike, ¼ žličice mljevene ljute paprike, 3 nasjeckana češnja češnjaka, 1 dcl viskija, 3 žlice kečapa, 2 žlice senfa, 2 žlice Worcestershire umaka, 2 žlice meda, 2,5 dcl jabučnog octa, 2 dcl pilećeg temeljca, 1 žličica soli, ½ žličice mljevenog papra. Sve kuhati oko 40 min uz redovito miješanje.
Pečenje:
Meso pokriti folijom i peći na 190°C oko 45 min. Zatim izvaditi, okrenuti, politi barbecue umakom, opet pokriti folijom i peći još sat i pol u pećnici dok potpuno ne omekani i meso se počne odvajati od kosti. Zadnjih 10 min maknuti foliju, svakih par minuta polijevati barbecue umakom.
Serviranje:
Oštrim velikim nožem razrezati rebarca i servirati uz preostali barbecue umak.
Napisala: Lana Martinjak