Topli i ljetni dani posebno su vrijeme za jela s morskim plodovima. Zato je sada pravo vrijeme za kozice, specijalitet koji se priprema na različite načine. Ako ste i vi obožavatelj ovog specijaliteta, donosimo recept za kozice koje se pripremaju u pikantnom umaku od rajčica.

Svakako preporučujemo da kozice kuhate u ljusci kako bi spriječili prekuhavanje. 

Kozice u pikantnom umaku od rajčica

Sastojci

  • 1 žlica neslanog maslaca
  • 1 žlica ulja 
  • 1 čajna žličica kima 
  • 1/2 čajna žličica crnog kima 
  • 1 čajna žličica ribanog đumbira 
  • 4 rajčice
  • 2 žlice pasirane rajčice 
  • 1/4 čajne žličice mljevene kurkume 
  • 1/2 žlice čilija u prahu 
  • 450 g očišćenih kozica 
  • sol

Za preljev 

  • 1/2 limuna 
  • 2 čajne žličice ribanog đumbira 
  • 2 žlice sjeckanih listova korijandera 
  • 1 ljuta papričica.

Priprema

1. U tavi istopite maslac i dodajte ulje, zatim kim i nakon minute ribani đumbir. Nakon 15 sekundi dodajte sjeckanu rajčicu. Smanjite temperaturu, dodajte malo vode i miješajte dok ne počne ključati. Dodajte pasiranu rajčicu, kurkumu, čili u prahu i sol po želji. Promiješajte i kuhajte još nekih 7-9 minuta. 

2. Kad se umak malo zgusne dodajte kozice i kuhajte još 3-4 minute, uz povremeno miješanje. Nemojte pretjerati s kuhanjem jer će kozice postati gumene. Uklonite s vatre, poklopite i ostavite tako minutu. 

Izvor: Stvar ukusa