Topli i ljetni dani posebno su vrijeme za jela s morskim plodovima. Zato je sada pravo vrijeme za kozice, specijalitet koji se priprema na različite načine. Ako ste i vi obožavatelj ovog specijaliteta, donosimo recept za kozice koje se pripremaju u pikantnom umaku od rajčica.
Svakako preporučujemo da kozice kuhate u ljusci kako bi spriječili prekuhavanje.
Kozice u pikantnom umaku od rajčica
Sastojci
- 1 žlica neslanog maslaca
- 1 žlica ulja
- 1 čajna žličica kima
- 1/2 čajna žličica crnog kima
- 1 čajna žličica ribanog đumbira
- 4 rajčice
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1/4 čajne žličice mljevene kurkume
- 1/2 žlice čilija u prahu
- 450 g očišćenih kozica
- sol
Za preljev
- 1/2 limuna
- 2 čajne žličice ribanog đumbira
- 2 žlice sjeckanih listova korijandera
- 1 ljuta papričica.
Priprema
1. U tavi istopite maslac i dodajte ulje, zatim kim i nakon minute ribani đumbir. Nakon 15 sekundi dodajte sjeckanu rajčicu. Smanjite temperaturu, dodajte malo vode i miješajte dok ne počne ključati. Dodajte pasiranu rajčicu, kurkumu, čili u prahu i sol po želji. Promiješajte i kuhajte još nekih 7-9 minuta.
2. Kad se umak malo zgusne dodajte kozice i kuhajte još 3-4 minute, uz povremeno miješanje. Nemojte pretjerati s kuhanjem jer će kozice postati gumene. Uklonite s vatre, poklopite i ostavite tako minutu.
Izvor: Stvar ukusa