Hollandaise umak sastoji se od žumanjka i maslaca s dodatkom limunovog soka. Mnogima se čini da je kompliciran za napraviti jer morate točno znati koliko dugo ga kuhati tako da je većini jednostavnije kupiti gotov umak. Ako ga kuhate predugo, dobit ćete kajganu, a ako ga premalo kuhate, umak se neće zgusnuti, piše StvarUkusa.
Trik je u tome da žumanjke ostavite na sobnoj temperaturi barem 15 minuta, a kad mutite sastojke, radite to točno 30 sekundi. Donosimo jednostavan recept za umak koji se savršeno slaže s jajima, mesom, ribom i povrćem kao što su pečene šparoge. Također je neizostavan u poznatom receptu jaja Benedict.
Sastojci
- 1 žumanjak
- 1 žličica vode
- 1 žličica soka od limuna
- 110 g maslaca
- prstohvat soli
Kako pripremiti holandez
Pomiješajte
U posudi pomiješajte žumanjke, vodu, limunov sok i sol.
Otopite
Maslac otopite dok ne zapjeni pa tucite smjesu s žumanjcima i postupno dodajte otopljeni maslac.
Mutite
Miješajte cijelo vrijeme, oko 30 sekundi.