Kurkuma je korijen biljke curcuma longa. Sam korijen je intenzivno narančaste boje, a sušenjem postaje jedan od najomiljenijih začina. Prah kurkume je žute boje, ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, a zbog povoljnog utjecaja na zdravlje sve je prisutniji i u svakodnevnoj upotrebi diljem svijeta. Najvažniji sastojak je kurkumin, aktivna tvar koja djeluje pozitivno na zdravlje organizma, a zaslužna je i za snažnu žutu boju. Osim kurkumina, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana.
Svježa kurkuma je hrskava, ima đumbirastu, citrusnu aromu te ugodan zemljani okus. Sušena kurkuma ima složenu, bogatu, drvenastu aromu s cvjetnim, citrusnim i đumbirastim notama. Okus je lagano gorak i kiseo, umjereno opor i topao. Sastavni je dio začinske mješavine curry. Samostalno se dodaje brojnim jelima: umacima, jelima s rižom, kuhanom povrću, pilećoj pašteti, varivima, prosu, krumpiru, a nije za zanemariti činjenicu da je odličan dodatak preljevima za salate.
Savjet više: Ne pretjerujte s dodavanjem količine kurkume jelima, dovoljno je dodato pola do je jedne žličice, te zapamtite da se u jela koja se dugo kuhaju kurkuma dodaje pred kraj pripreme kako bi se sačuvala svojstva ovog cijenjenog praha.