Osim što su preukusni, medenjaci su odlična baza za “gradnju” kućica. Plohe možete lijepiti šećerom i vodom, a ukrašavati ih možete čokoladom, šarenim mrvicama ili bombončićima, žele bombonima, jestivim bojama… U proces pripreme svakako uključite i najmlađe članove obitelji!

Medenjaci

Sastojci:
400 g glatkog brašna
½ žličice soli
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
¼ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice muškatnog oraščića
110 g maslaca sobne temperature
110 g smeđeg šećera
160 ml meda
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje (M)

Priprema:
U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, klinčić i muškatni oraščić. U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer u pahuljastu smjesu svijetle boje. U smjesu dodajte jaje, med i ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte dok se sastojci ne sjedine. Polako dodajte brašno, prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i umijesite tijesto. Podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujte svaki u disk, zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva sata.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva lima za pečenje obložena papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki disk na debljinu od pola centimetra. Pomoću modlica izrežite željene oblike i prebacite na papir za pečenje, ostatak tijesta ponovno zamijesite i ponovno izrežite. Pecite u pećnici dok rubovi ne počnu primati lijepu zlatnu boju, otprilike deset minuta. Ostavite da se keksi u potpunosti ohlade prije ukrašavanja. Čuvajte medenjake u kutiji s poklopcem.