Torte nisu namijenjene samo za posebne prilike, poput rođendana i godišnjica. Jednostavni recepti, poput ove dekadentne torte s maslinovim uljem, izvedivi su čak i tijekom radnog tjedna.
Računajte da će vam za pripremu i pečenje trebati sat vremena, a tortu je poželjno dobro ohladiti prije serviranja. Predlažemo da je napravite dan prije serviranja, ali u kriznim je situacijama možete poslužiti i toplu, uz tučeno vrhnje ili domaći sladoled od vanilije.
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Sastojci:
150 ml maslinovog ulja
50 g kakaa u prahu
120 ml vruće vode
1 žličica ekstrakta vanilije
150 g mljevenih badema
1/2 žličice sode
200 g šećera
3 jaja (M)
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup namastite pa obložite papirom za pečenje.Kakao prosijte u posudicu s vrelom vodom pa miješajte dok ne dobijete pastu, a potom dodajte ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte mljeveni badem sa sodom i prstohvatom soli. Jaja izmiksajte s maslinovim uljem i šećerom u svijetlu, laganu smjesu. Smanjite brzinu miksera, dodajte kakao, a na kraju žlicom umiješajte i bademe.
Prelijte smjesu u kalup promjera 22 cm, zagladite pa pecite 40-ak minuta. Pustite da gotova torta odstoji u kalupu barem 20-ak minuta, a zatim je izvadite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohladi.