
Zlevanka je tradicionalno jelo koje se priprema od jednostavnih sastojaka, a karakteristično u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužen s vrhnjem. Za običnu zlevanku dovoljno vam je obično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se dodaje kukuruzno brašno.
Sastojci
2 jaja
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
2 šalica kukuruznog brašna
1 šalica bijelog pšeničnog brašna
1 šalica šećera
1 prašak za pecivo
Recept za zlevanku
Izmiksajte
Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.
Dodajte suhe sastojke
U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo.
Pokapajte kiselo vrhnje
Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen te pobrašnjen protvan. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.
Pecite
Stavite u pećnicu i pecite