Zlevanka je tradicionalno jelo koje se priprema od jednostavnih sastojaka, a karakteristično u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužen s vrhnjem. Za običnu zlevanku dovoljno vam je obično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se dodaje kukuruzno brašno.

Sastojci

2 jaja

1 šalica mlijeka

1 šalica ulja

2 šalica kukuruznog brašna

1 šalica bijelog pšeničnog brašna

1 šalica šećera

1 prašak za pecivo

Recept za zlevanku

10:26
Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.

10:41
Korak 2

Dodajte suhe sastojke

U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo.

10:42
Korak 3

Pokapajte kiselo vrhnje

Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen te pobrašnjen protvan. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.

10:43
Korak 4

Pecite

Stavite u pećnicu i pecite