Za Uskrs mi se često najave gosti, pa kuham ono što oni najviše vole i ne držim se strogo propisanih namirnica koje se tradicionalno jedu za uskršnjim stolom. Ali, ono što obavezno svake godine pripremim je 'dalmatinska sirnica', vrsta slatkog kruha koji se priprema tradicionalno u Dalmaciji', rekla nam je Danijela Dvornik te otkrila recept koji uvijek uspijeva! DANIJELIN RECEPT ZA SIRNICU (PINCU) U 50 ml mlakog mlijeka rastvoriti kvasac sa žličicom šećera. Kad uskisne pomiješati sa 2 cijela jaja, 12 dkg rastopljenog maslaca, malo soli, 8 žlica šećera, vanilijom, koricom od limuna i naranče, 1/2 ocijeđene naranče te par kapi ekstrata za sirnicu. Na to ide oko 35 dkg brašna, otprilike. Sastojke dobro zamijesite i potom pustite tijesto da se digne (pokrijte ga da bude na toplom). Kad se digne, opet premijesite tijesto i zarežite ga po vrhu nožem ili škarama, namažite jajem i pospite šećerom. Stavite u zagrijanu pećnicu. Svakako stavite papir za pečenje preko tijesta da ne zagori, i pecite jedno 45 minuta na 180 stupnjeva. Danijela napominje da sirnicu prvo stavi peći i negdje na pola pečenja je premažem jajem i šećerom, prekrije papirom i peče do kraja.

Sretno s pripremom i dobar tek!
Danijela Dvornik otkrila što se baš mora naći na njezinom uskrsnom stolu
Foto: Story
Sirnica, autor: Danijela Dvornik
Foto: Danijela Dvornik, Instagram G. A.