Bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uspjela je znatno smršavjeti, ali i zadržati savršenu figuru što se dobro vidi na svim njezinim posljednjim pojavljivanjima.
U javnosti se često nagađalo o tome kako je uspjela izgubiti višak kilograma. Od ranije je poznato da je pratila liposukcijsku dijetu koje su se držale i mnoge druge poznate dame, a koja se temelji na unosu proteina i masnoća te je izbjegavala šećer.
Kolinda je otkrila da je imala velikih problema s koljenima te da je dio razloga za mršavljenje bio pokušaj da rastereti zglobove, no i da joj se promjenom prehrane ‘pomladila’ koža i popravila krvna slika.
Nakon što se liposukcijskom dijetom riješila viška kilograma, novu kilažu, otkrila je, održava uz pomoć protuupalne dijete.
Protuupalna dijeta je prehrana koja se temelji na unosu namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu. Kronična upala može biti uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.
Za razliku od nekih drugih, ova dijeta nije jako restriktivna. Tijekom provedbe fokus je na konzumiranju svježih, cjelovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim masnoćama.
Također, izbjegava se sva hrana koja potiče upalu. Među njima su šećer, bijelo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, hrana koja sadrži trans masti i aditive.