Kada naša chefica i zaljubljenica u putovanja Tea Mamut krene na daleku destinaciju, znamo da nas čeka priča koja se čita svim osjetilima. Ovoga puta, njezin je kompas pokazao prema Šri Lanci, tropskom otoku gdje se valovi lome o zlatne plaže, a u zraku miješaju mirisi svježe mljevenih začina, kokosova ulja i svježe papaje s limetom. U razgovoru s jednom od naših najpoznatijih slastičarki otkrivamo što ju je privuklo ovom kutku svijeta, kako izgleda Šri Lanka iz perspektive znatiželjne 36-godišnje chefice u potrazi za autentičnim okusima te zašto joj je upravo ovo putovanje ostalo duboko urezano u pamćenje. I to ne samo zbog hrane, već i unutarnjih pomaka koje nosi kući, zajedno s vrećicama cejlonskog cimeta i staklenkama inspiracije.

Tea Mamut
Foto: Privatni album

Što vas je inspiriralo da otputujete baš na Šri Lanku? Je li to bio više odmor, kulinarsko istraživanje ili nešto treće?

Već dvije godine planiramo ovo putovanje, i ove su se zime napokon poklopile karte da jednostavno bukiramo i odemo. Čak je u igri bio i Bali, ali s obzirom na to da sam tamo bila prije par godina, odlučila sam da ovo putovanje bude na lokaciji gdje oboje još nismo bili!

shutterstock_2479968687.jpg
Foto: Shutterrstock

Kako biste opisali Šri Lanku nekome tko je nikad nije posjetio?

Najbolje bih je opisala kao blažu varijantu Indije, u svakom pogledu. Šri Lanka zemlja je puna nevjerojatne prirode, kilometarskih plaža i meni osobno izvrsne hrane jer je kombinacija Azije i Indije. Trebate znati da to nije baš najurednija zemlja i trebate paziti gdje konzumirate hranu, zube ne smijete prati vodom iz slavine niti konzumirati led. Najčešće nemaju svoj sustav pročišćavanja vode.

Koja ste mjesta sve obišli i koliko ste dugo bili tamo?

Išli smo u siječnju i ukupno smo bili dva tjedna. Prošli smo većinu obalnoga zapadnog dijela otoka i promijenili smo tri lokacije smještaja. Krenuli smo od glavnoga grada Colomba, zatim u Ayurvedski centar u Negombo, nakon čega smo se spustili u Kalutaru preko Bentote pa do Gallea.

IMG_4538.jpg
Foto: Privatni album

Koji su bili prvi okusi koje ste kušali po dolasku i što vas je najviše fasciniralo u njihovoj kuhinji?

Joooj, definitivno sve od kokosa! Dvije stvari koje najviše volim potječu iz Šri Lanke, a to su kokos i indijski oraščići. Čim smo sletjeli, kupila sam si vrećicu oraščića i okus je bio potpuno drukčiji od ovih koje kupujemo u Europi. Najviše mi se svidjela iskoristivost lokalnih namirnica i kreativnost - da vidite što sve od kokosa rade! Currije apsolutno obožavam, pogotovo u kombinaciji s njihovim rakovicama. A također sam svakodnevno uživala u svježem mangu i papaji s limetom - to je bio obavezan popodnevni ‘snack’!

Tea Mamut
Foto: Privatni album

Jeste li imali prilike kuhati s lokalnim kuharima ili posjetiti tržnice?

Imali smo priliku sudjelovati u jednoj kulinarskoj radionici gdje su nam prvo prezentirali sve sastojke i zatim 3 različita jela. Najviše me oduševila konzumacija već spomenutih lokalnih namirnica kao što su svježi kokos, ali i kuhanje na kokosovom ulju te često zastupljeni svježi curry listovi.

IMG_4556.jpg
Foto: Privatni album

Postoji li neko jelo koje vam je posebno ostalo u sjećanju i zašto?

Definitivno njihov lokalni curry s rakovicama i chilijem, a od deserata mi je u sjećanju ostalo nešto toliko jednostavno, a preukusno - čvrsti jogurt od bivoljeg mlijeka koji se tradicionalno servira u glinenim posudama uz karamelizirani preljev, Kithul, koji se ekstraktira iz stabla jedne vrste palme i zatim kuha dok se ne reducira i dobije tu karamelastu aromu.

Kako Šri Lanka tretira začine u usporedbi s nama i što ste naučili o balansu okusa tamo?

Definitivno da vole jako začinjenu i ljutu hranu! Okuse balansira kremoznost kokosa koji se nalazi u jako puno jela, plus neka vrsta kiseline, pogotovo ukiseljeno povrće ili mango!

shutterstock_2454335249.jpg
Foto: Shutterstock

Jeste li otkrili neki sastojak koji biste rado uključili u svoje recepte kod kuće?

Manje-više sve to već koristim kod kuće, ali sam u Colombu kupila neke mješavine začine koje su puno intenzivnije nego kada ih kupim ovdje i često ih koristim za variva ili pečeno povrće. Naravno, tu je i cejlonski cimet koji potječe od tamo! Kakvi mirisi u mojoj kuhinji!

Kako biste opisali susrete s lokalnim stanovništvom? Ima li neka anegdota koju pamtite?

Što se tiče baš lokalne anegdote, to su vožnje tuk-tukom i taksijima koji su bili toliko divlji da sam bila u stresu tijekom svake vožnje! Ako posjetite Šri Lanku, pripremite se na ludi provod! Moram reći da mi je najljepše iskustvo bilo u rezortu Anantara gdje sam doživjela najbolju uslugu ikad! Takva susretljivost i pažnja bile su nevjerojatne, nisam zapravo mogla vjerovati da imaju takav nivo usluge i profesionalizma.

IMG_8862.jpg
Foto: Privatni album

Imate li omiljeni trenutak s putovanja, nešto što vas je posebno dirnulo?

Moram reći da je to posjet Ayurvedskom centru u Negombu. To sam oduvijek htjela doživjeti, a i prije godinu dana završila sam jednogodišnji studij za ‘holistic health practitioner’, prakticiranje holističnog pristupa zdravlju, ali s fokusom na prehranu dugovječnosti tradicionalne kineske medicine i ayurvede. S obzirom na stečeno znanje, htjela sam doživjeti tradicionalne tretmane ayurvedskih terapeuta i liječnika s posebno prilagođenom prehranom.

A je li bilo nešto što vas je iznenadilo ili promijenilo vaše viđenje putovanja, hrane, života?

Znala sam da je Šri Lanka otok tik uz Indiju i imala sam neke pretpostavke, ali nisam mogla ni zamisliti koliko će mi osobno iskustvo promijeniti stav i konačan dojam. Tek kad sam zakoračila dublje u svakodnevicu različitih krajeva otoka, shvatila sam koliko me pogađa vidljiva razlika među društvenim klasama. Turistička mjesta često nude uljepšanu, gotovo nestvarnu verziju stvarnosti. U svakom slučaju, volim doživjeti različite kulture, a Šri Lanka mi je ostavila divno sjećanje jer inače volim namirnice koje koriste i imala sam priliku iskusiti ih u pravom, autentičnom smislu.

IMG_8958.jpeg
Foto: Privatni album

A kako vi kao chef doživljavate putovanja - kao punjenje kreativne baterije ili bijeg od rutine?

Kao chefu putovanja su mi najdraži bijeg od rutine i uvijek se vratim puna kreative i novih ideja! Svako je putovanje jedno novo bogatstvo koje ostavlja divne uspomene i stvara nove recepte.

Što ste sve ponijeli sa Šri Lanke?

Začine, kokos u prahu i puno indijskih oraščića!

IMG_3785.jpg
Foto: Privatni album

Što biste poručili nekome tko putuje na Šri Lanku prvi put - što ne smije propustiti?

Naravno, na provjerenim mjestima definitivno uživajte u lokalnim jelima, grickajte indijske oraščiće, pijte kokosovu vodu, odite u unutrašnjost otoka za doživjeti predivnu prirodu, posjetite neki od nacionalnih parkova i susretnite se s kornjačama.

Imate li planove za još neko ovakvo putovanje?

Da! Sljedeća ovakva, mislim da čak i duža destinacija, bit će Japan!

Očarala ju je ljepota i gastronomija.  Foto: Shutterrstock, Shutterstock, Privatni album