Na nedavno održanom ekskluzivnom pre-tastingu imali smo priliku kušati autorske kreacije eminentnih hrvatskih chefova i restorana koje će i tijekom ovog prosinca Oleander terasu hotela Esplanade pretvoriti u jedinstvenu gurmansku oazu. 

U predblagdanskom ozračju restorana Zinfandel’s organizatori Fooling Around by Fuliranje: Esplanade Zagreb hotel, družilo se uz pomno birana jela koja spajaju tradiciju i inovativnost, preciznost i strast, a koja su okupljenima su prezentirali: Ana Grgić, chefica Esplanadine kuhinje i Zinfandel'sa, restorana sa zelenom Michelinovom zvjezdicom, chef Mario Mandarić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, zatim okupljeni pod kapom Udruge Jeunes Restaurateurs: chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, chef Ante Udovičić iz sutivanskog restorana Lemongarden, te chef Floriana Ružić iz restorana San Rocco iz Brtonigle. Njima će se na kućici pridružiti i chef Marko Gajski iz LD Restauranta na Korčuli.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chefovi Mate Janković, Floriana Ružić i Ante Udovičić Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling Around by Fuliranje_pretasting Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Konoba Boba, chef Vjeko Bašić Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_Konoba Boba_polpete sa šalšom i spumom od krumpira Foto: Mario Kučera

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chef Floriana Ružić San Rocco Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ San Rocco Svinjski flam u korici od pistacija, krema od kupusa i umak od poriluka i juice Foto: Mario Kučera

Istarske okuse baštine i luksuza donio je chef Ante Miletić iz restorana Meneghetti, a ovoj impresivnoj postavi chefova koji su pokazali kako se njihova autorska jela visoke kuhinje mogu vješto predstaviti i u adventskoj streetfood formi, pridružili su se i poznati chef Mate Janković sa svojim Institutom za kobasice, zatim kulinarski inovator, chef Ivan Zidar čiji se Mason Burgers & Stuff smatra jednim od pionira gourmet burger scene u Zagrebu, potom Boogie Lab, artisan pekarnica, restoran i brunch bar čija je kvaliteta osvojila i New York. Na Oleander terasi će biti i Acrobat Dine Kušena koji će posjetitelje osim svojom selekcijom najprestižnijih internacionalnih vina i šampanjaca, oduševiti i biranim steakovima.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Institut za kobasice by Mate Janković_debrecinka sa dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem, tostirane bučine sjemenke Foto: Mario Kučera

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chefica Ana Grgić Tomić i Vjeceslav Madić, Master Kishoni Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling Around by Fuliranje_pretasting Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Mason Burgers&Stuff_Pork belly, kimchi, ananas Foto: Mario Kučera

 A da će ovako raznovrsnu i kreativnu gastronomsku ponudu ovogodišnjeg Fooling Around by Fuliranje pratiti jednako bogata i probrana selekcija vina, rakija, koktela biranih vina, pjenušaca, kuhanih ginova i vrućih koktela, pobrinut će se Ginglebells, selekcija Tikveš vina, Rakijarnica i Esplanadin talentirani koktel-majstor i F&B Service Manager, Vjenceslav Madić poznat kao Master Kishoni. On je za zimska adventska druženja na otvorenome osmislio šest novih koktela, od kojih je ovom prigodom predstavio topli Mojito i Orient Express koji spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa ispreplićući ih sa zimskim začinima. Tako je okupljene na najbolji mogući način uveo u ovogodišnju temu. Nakon prošlogodišnjeg Pariza, ove zime Fooling Around nas vodi u Veneciju, na još jednu postaju legendarnog Orient Expressa koji je stanicu imao i u Zagrebu te i bio glavni povod izgradnji Esplanade kako bi putnicima ovog jedinstvenog vlaka na raspolaganju bio jednako sofisticiran hotel.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chefovi Ante Miletić, Ana Grgić Tomić i Ivan Zidar Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Meneghetti Tartarissimo Foto: Mario Kučera

U venecijanskom stilu započela je i degustacija koju je jelom nazvanim Tartarissimo (goveđi tartar, sourdough foccacia i Veli Jože sir) otvorio Meneghetti Wine Hotel & Winery. Oni koji će, kako su istakli, na Fooling Around by Fuliranje donijeti povezanost baštine i luksuza, a u ponudi će imati i Bakalar in Bianco (bakalar, vučeno tijesto, umak od rajčice i kokosa), Dolce Vitu (mortadella, buratta, bundeva, tostirana sourdough focaccia), Maiale Rustico (trgana svinjetina, pesto od bosiljka, kajmak, pecivo) i Panettone s kremom od vanilije.

Uslijedilo je predstavljanje JRE kućice koja će na Fooling Aroundu imati čak četiri chefa i restorana s autorskim jelima, a u najavi su gostovanja još ponekih JRE chefova tijekom prosinca. Prvi se predstavio restoran Lemongarden i chef Ante Udovičić koji je okupljene oduševio servirajući Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha s herbal uljem, te Glazirani kupus na otvorenoj vatri, domaći hummus i prah od rozog đumbira. Potom je chef Floriana Ružić iz San Rocca servirala izvrstan Svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa i umakom od poriluka i juiceom, a predstavljanje JRE kućice zaokružio je chef Vjeko Bašić iz Konobe Boba posluživši moćne Ćufte sa salsom i spumom od krumpira.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chef Ante Udovičić i Domagoj Jakopopvić Ribafish Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Lemongarden_Juha od češnjaka i dimljene paprike_yakitori od kozica, ulje od bosiljka Foto: Mario Kučera

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Lemongarden glaze kupus na otvorenoj vatri uz hummus i prah od rozog đumbira Foto: Mario Kučera


Ponudu Esplanadine adventske kućice predstavila je chef Ana Grgić Tomić a na njenu se jelovniku posebno istakao Suhi buncek sa zeljem u tortilji, s domaćom kremom od hrena i začinskog bilja. Za one koji se vole ugrijati uz tradicijsko jelo na žlicu, Ana je u ponudu uvrstila fileke s pancetom, začinskim biljem i parmezanom, a za ljubitelje svježe ribe osmislila je originalan zalogaj s daškom egzotike – svježe sardine iz Jadranskog mora pržene u panko mrvicama s dodatkom fine domaće kreme od slanutka i crnog sezama uz salsu od avokada, manga, krastavaca i mente s dresingom od citrusa i maslinovog ulja i kreme od kokosa i limete.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chefica Ana Grgić Tomić Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Esplanade Zagreb Hotel_Fileki s pancetom, začinskim biljem i parmezanom Foto: Mario Kučera

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Esplanade Zagreb Hotel_Hrskavo-kremasti kroketi kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom Foto: Mario Kučera

Tu je i slastan juneći burger obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom – sve iz domaće Anine proizvodnje, a servira se uz kremasti umak sa senfom i hrskavu rikolu. S obzirom na golemu potražnju proteklih godina, Ana je ove i godine u jelovnik uvrstila poznate hrskavo-kremaste krokete ovaj puta u kombinaciji kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom. Adventski street menu ne bi bio potpun bez najpoznatijeg Esplanadinog klasika kojeg obožavaju sve generacije ne samo Zagrepčana, već i onih van granica naše zemlje – vrućih štrukli, punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Esplanade Zagreb Hotel _Čokoladni mousse sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje Foto: Mario Kučera

Esplanadina kućica će i ove godine nuditi i delicije svojih slastičara: čokoladni mousse sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje, vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorovog sirupa i vanilije, te jabuku kuhanu u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta s kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel umakom.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chef Mario Mandarić Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Chefovi Mario Mandarić i Ivan Temšić Foto: bruno fantulin

Chef Mario Mandarić iz Noela na najelegantniju adventsku lokaciju donosi jelo iz jesenskog jelovnika: Roe Deer Ragu with Stout Beer & Yeast pružajući tako mnogobrojnoj publici na Oleander terasi priliku uživanja u jednom slijedu iz menija pod Michelinovom zvjezdicom. Uz ragu, planiraju predstaviti brojna jela kreirana pod budnim okom suvlasnika i glavnog chefa Maria Mandarića koji samo za ovu manifestaciju dobiva pojačanje u obliku Ivana Temšića. Poznati nositelj prestižne titule hrvatskog MasterChefa, nekadašnji chef hvaljenog eVala 1903 restorana i mladi talentirani kuhar, ponudit će nekoliko gastronomskih koncepata, lokalno prepoznatljivih, sa svojim potpisom. Osim hrane, Noel svoje goste planira razmaziti i sjajnom kartom koktela.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Institut za kobasice by Mate Janković_debrecinka sa dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem, tostirane bučine sjemenke Foto: Mario Kučera


Teško je i zamisliti Advent bez kobasica, stoga je veliko finale predstavljanja delicija za Fooling Around by Fuliranje pripalo Institutu za kobasice by Mate Janković koji je uzvanicima predstavio debrecinku s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Mason Burgers&Stuff_Pork belly, kimchi, ananas Foto: Mario Kučera

Ljubitelje mesa jednako će oduševiti i vijest da će na Oleander terasi biti kućica Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara koji već dugi niz godina stvara jedinstvene specijalitete spajajući lokalne sastojke s vrhunskim mesom i brioche pecivom. Na Fooling Aroundu će predstaviti svoje čuvene burgere ali i druge delicije. Među ponuđenim jelima bit će Špaleta s istarskim sirom, Butter burger (s tartufima ili bez), Dry aged burger, Pork belly s kimchijem i ananasom koji je pripremio za degustaciju, zatim Smash dog, sendvič s pečenom svinjetinom, a za desert riža na mlijeku u obliku arancina.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling_around_by Fuliranje_ Boogie Lab Apple Strudel Foto: Mario Kučera

Kad smo kod slastica, kao šećer na kraju pre-tastinga stigao je chef Mijo Volarević iz Boogie Laba s Apple Strudelom. Jedna je to od tri Boogie Labove delicije koje su spremili za Advent a u ponudi će imati još i sourdough lasagne s raguom, te lasagne carbonara.

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling Around by Fuliranje_pretasting Foto: bruno fantulin

Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade
Fooling Around by Fuliranje_izvrsni tim Esplanade_ Sanda Sokol, Melida Bešić, Ivica Max Krizmanić i Marijana Vuksan Foto: bruno fantulin


Svi okupljeni složili su se kako će ovogodišnji Fooling Around by Fuliranje u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska oduševiti i najzahtjevnija nepca, te još jednom s pravom ponijeti epitet gurmanski najuzbudljivije adventske lokacije u Zagrebu. Osim vrhunskim delicijama i pićima, Fooling Around by Fuliranje posjetitelje će uveseljavati i pomno biranim dodatnim programom kojem je glavni lajtmotiv sreća, odnosno Felicità. Čim stupe nogom na Oleander terasu, posjetitelje će ogrnuti osjećaj nehinjene sreće koju će u savršenom skladu donijeti elegantne dekoracije, tihi luksuz, intimna i jedinstvena atmosfera, te glazba. Pogađate, ove godine uživa se u probranim talijanskim evergreenima, a u Veneciju će posjetitelje odvesti i bal pod maskama. Posjetitelje tijekom prosinca očekuju i kreativni tematski partyji petkom, akustični nastupi talentiranih mladih glazbenika Vocales, te brojna iznenađenjima koja će postupno otkrivati.

Sve su ovo i više nego dobri razlozi za pomno planiranje vremena, jer Fooling Around by Fuliranje na Oleander terasi hotela Esplanade traje od 28. 11. do 31. 12. 2024.

Radno vrijeme: pon-pet: 12:00 - 23:00
sub/ned, Badnjak, Stara godina: 11:00 - 23:00
Božić: 16:00 - 23:00
Stara godina: 16:00 - 21:00