Blagdanska potrošnja raste jer se spaja više faktora: veći broj obroka, više gostiju i spontanu kupnja “za svaki slučaj”. Dodamo li tome poklone i druge blagdanske troškove, jasno je zašto se Božić često osjeti i mjesecima kasnije. Hrana pritom čini velik dio blagdanskog budžeta, ali je ujedno i područje na kojem se najlakše može uštedjeti – bez da se odričemo kvalitete ili tradicije. Koliko osoba dolazi u goste, što ćete poslužiti za glavno jelo, a što za desert – kad na vrijeme definirate blagdanski jelovnik, lakše ćete i isplanirati povoljniju kupnju i izbjeći viškove. U tom kontekstu, i novi Eurospin katalog postaje vrijedan alat – ne samo za lov na sniženja, nego i za inspiraciju. Od velikog izbora mesa i ribe, preko sireva i suhomesnatih proizvoda, do gotovih Božićnih „klasika“ i deserta, sve za povoljnu blagdansku kupnju pronađite u Eurospinu.
Kako bi planiranje bilo još lakše, u temi donosimo i recepte poznatih chefova Melkiora Bašića i Hrvoja Zirojevića koji pokazuju da se uz dostupne i cjenovno prihvatljive namirnice može pripremiti svečan, ukusan i moderan blagdanski stol. Recepti su osmišljeni tako da budu primjenjivi u stvarnim uvjetima – bez egzotičnih sastojaka i nepotrebnih komplikacija.
Badnjak
Bakalar by Hrvoje Zirojević
Sastojci: 400g kuhanog bakalara, 800g sirovog nauljenog krumpira, 2 dcl maslinova ulja, sol, papar, peršin, češnjak
Priprema: bakalar namočite u vodi, uz svakodnevno (po više puta na dan) mijenjanje vode. Kad postane mekan, savitljiv i znatno poveća volumen, spreman je za kuhanje. Namočeni bakalar stavite u lonac i prelijte vodom. Kuhajte dok se meso ne počne lako odvajati od kosti. Pažljivo ga izvadite iz vode i malo ohladite. Temeljito očistite kožu i izvadite sve kosti. Čisto meso natrgaj na manje komade.
U veliku posudu stavite krumpir narezani na velike komade i kuhani bakalar. Dodajte sitno narezani peršin i češnjak. Prelijte maslinovim uljem u znatnoj količini te začini solju i paprom. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok krumpir ne omekša. S drvenom žlicom „tucite“ sve dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.
Ako niste ljubitelj bakalara, a želite poštivati vjersku tradiciju „Badnjak bez mesa“, Eurospin ima velik izbor svježe ribe.
Božić
Janjetina by Melkior Bašić
*Svježu mladu janjetinu nabavite u Eurospinu po 12,99 eura.
Sastojci: 1 janjeća plećka, sol, svinjska mast (prvo 50 g, a onda još 20 g), češnjak, peršin, mrkva, luk, krumpir, 1 l vode, 100 ml bijelog vina
Priprema: janjetinu dobro posolite. Rastopite svinjsku mast na tavi i prelijte ju po sirovoj janjetini. Aluminijskom folijom u više slojeva prekrijte meso i pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta. U međuvremenu narežite luk, peršin, mrkvu i krumpir na velike kriške. Nakon što se meso pod debelim slojem folije peklo oko 45 minuta, prelijte ga vidom i vinom te ponovno vratite u pećnicu (pokriveno folijom). Nakon 45 minuta, ponovno izvadite iz pećnice, dodajte povrće, zalijte s još 20 g otopljene masti te ponovno pecite još oko 45 minuta. Nakon toga, skinite foliju, povećajte temperaturu na 220 stupnjeva i pecite još oko pola sata. Ako je potrebno, podlijevajte s vodom.
Što su blagdani bez deserta? Budući da puno toga treba pripremiti za blagdanski menu, možda biste – malo za promjenu – mogli preskočiti pripremu kolača i umjesto toga odaberete nešto za slatki stol iz Eurospina.
Tu je i velik izbor vina.
Blagdani ne moraju biti stresni niti skupi da bi stol bio bogat i svečan. Pametno planiranje jelovnika, pametna kupnja i jednostavni, provjereni recepti, garantiraju vrhunsku gozbu na krilima tradicije i bez nepotrebnih troškova.
*Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.

