Blagdani su pred vratima, a s njima i ona slatka dilema: što ove godine poslužiti na božićnom stolu ? Ako ste među onima koji vole tradiciju, ali joj se ne boje dodati moderan twist, imamo savršen prijedlog – skušu. Ova cijenjena plava riba sve češće pronalazi svoje mjesto u blagdanskim menijima i s razlogom se nameće kao odlična alternativa klasičnom bakalaru.
Zašto baš skuša?
Osim što je izuzetno ukusna, skuša je pravi nutritivni saveznik. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B skupine i mineralima poput selena, što je čini idealnim izborom za zdrav i uravnotežen blagdanski obrok. Njezina prirodna masnoća daje joj sočnost i puninu okusa, dok blaga aroma omogućuje igranje začinima i različitim načinima pripreme. Za razliku od bakalara, koji često zahtijeva dugotrajnu pripremu, skuša je brza, jednostavna i zahvalna, savršena za one koji žele manje stresa, a više uživanja.
Blagdani bez žurbe i stresa
Priprema božićnog ručka ne mora biti maratonska utrka u kuhinji. Kvalitetna, konzervirana skuša, poput one brenda Adriatic Queen, omogućuje jednostavno pečenje, kuhanje i pripremanje u svega nekoliko koraka. Možete je poslužiti na klasičan način uz krumpir i sezonsko povrće ili je pretvoriti u elegantno predjelo koje će impresionirati goste već na prvi zalogaj.
Ove godine dopustite si malo kulinarske slobode i unesite svježinu u blagdansku tradiciju. Skuša je dokaz da božićni stol može biti jednako svečan, ukusan i moderniji nego ikad. U nastavku dnosimo recept.
Salata sa skušom za dvije osobe
Sastojci (2 porcije)
- 1 konzerva skuše Adriatic Queen (u maslinovom ulju)
- 2 šake mladog špinata
- 1 manji komorač (tanko narezan)
- 4–5 rotkvica (tanko narezanih)
- 1/2 limuna (sok + nekoliko tankih kriški)
- 1–2 žlice maslinovog ulja (ako je skuša u ulju, po potrebi)
- Sol (po potrebi)
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema
1. Skuša
Otvori konzervu, ocijedi skušu (ne potpuno – malo ulja može ostati radi okusa). Rukama je nježno natrgaj na veće komade.
2. Povrće
Operi i osuši špinat. Komorač i rotkvice nareži na vrlo tanke ploške.
3. Slaganje salate
Na tanjur ili u zdjelu stavi špinat, komorač i rotkvice. Dodaj skušu i nekoliko tankih kriški limuna.
4. Začinjenje
Pokapaj limunovim sokom, po potrebi dodaj malo maslinovog ulja, lagano posoli i popapri.
5. Posluživanje
Posluži odmah. Odlična je kao lagani obrok, uz kruh, focacciu ili kao dio mediteranskog menija.
Savjet: Salatu možete poslužiti uz krišku integralnog kruha ili pečeni krumpir za potpuni obrok.

