U šarmantnom ambijentu zagrebačkog restorana YEZI (Hotel art'otel Zagreb) Story je treću godinu zaredom okupio vodeće influencere, koji su preuzeli ulogu stručnog žirija u velikom natječaju Beauty Influencers Choice - izboru najboljih proizvoda, usluga i tretmana za njegu i uljepšavanje u Hrvatskoj.
Mladi Riječanin Dino Knežević, executive chef restorana YEZI Zagreb, iza sebe već ima impresivnu međunarodnu karijeru. Kuharski je put započeo još kao šesnaestogodišnjak, a nakon školovanja u Ugostiteljskoj školi u Opatiji iskustvo je stjecao u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, vodeći kuhinje prestižnih hotela i restorana.
Dino je u suradnji s londonskim chefom Wernerom Seebachom, jednim od vodećih stručnjaka za azijsku kuhinju, osmislio jedinstveni YEZI koncept – spoj moderne pan-azijske gastronomije, vrhunske prezentacije i opuštene, vibrantne atmosfere. Njegov potpis prepoznaje se u svakom detalju: od autentičnih dim sum zalogaja do inovativnih degustacijskih menija koji potiču dijeljenje hrane i zajedničko uživanje u okusima.
'Koncept je zapravo cijelog restorana da imamo ovdje dim sum. Dim sum je jedna perjanica restorana, koji ručno izrađujemo u ovom restoranu, i on je baza cijeloga menija. Imamo sad trenutno 18 različnih vrsti dim sumova. Slažemo ih prema sezoni. Sad u jesen više onda prolongiramo to na gljive, na divlju ribu. Sad je vrijeme orade, pa imamo i to, koristimo i škampe, i većinom gledamo koristiti sve lokalne namirnice i radimo nekakvu fuziju azijskih tehnika s lokalnim namirnicama. Naravno da s nekim stvarima to ne možemo jer jednostavno recept iziskuje striktno tu i tu namirnicu u meniju', rekao je nam je Dino Knežević na Story Beauty Influencers Choice brunchu.
Za one koji ne znaju, evo i što je dim sum.
'Dim sum su kineske okruglice. Mogu biti parene, pržene, imate ih u otvorenih oblika... Kina je jako velika i ima sigurno preko tisuću vrsti različitih dim sumova. Kao što i kod nas svaka regija ima nešto svoje, tako i oni imaju neki svoj dim sum koji prezentira tu regiju', objašnjava chef.
Kao pravi perfekcionist i zaljubljenik u kvalitetne namirnice, Dino postavlja nove standarde moderne azijske kuhinje u Hrvatskoj. Otkrio nam je i koje namirnice mu je bilo najteže nabaviti, a neke još uvijek dobavlja iz inozemstva.
'Zapravo moram priznati da u početku kad smo došli izgubili smo jedno od četiri mjeseca samo da nađemo dobavljača koji može imati apsolutno sve, odgovarajući škrob za izradu dim suma. Na kraju dan danas još nemamo dobavljača za taj škrob, nego ga vučemo baš iz Londona. Ali imamo isto tako nešto kozica, sojin škorup i to. Nabavljamo neke stvari iz Koreje direktno da bi imali tu. Koristimo baš originalne tehnike. I sad s vremenom, kako smo mi to krenuli uzimat, tako su drugi počeli koristiti, vući dobavljače, pa nuditi drugima. I onda se nekako taj tren toga proširio. Zato i za sebe držimo da u gradu imamo prvi taj dim sum baš onako kako bi trebalo biti', ponosno ističe.
Zato YEZI svakog petka od 16:00 do 18:30 sati organizira Dim Sum radionice pod vodstvom executive chefa Dine Kneževića.
'Mi ipak imamo malo širu sliku svega toga i zato želimo educirati ljude i javnost koliko je to zapravo teško, i koliko moji kuhari provedu vremena u smijeni da bi samo napravili jednu vrstu dim sumu', ističe Knežević.
U restoranu se trude prilagoditi i različitim načinima prehrane.
'Prilagođavamo se koliko nam to mogućnosti dozvoljavaju. Imamo dosta široku ponudu za vegetarijance', govori chef i posebno ističe mushroom bao - bao buns u obliku gljive sa sotiranim šumskim gljivama.
'Hrana je iskustvo, a svako jelo priča priču – želim da naši gosti to osjete već pri prvom zalogaju', za kraj poručuje Dino Knežević, lice i kreativna snaga restorana YEZI Zagreb.
Za nezaboravne fotografske uspomene pobrinuo se Balon Centar čiji je tim osmislio photo kutak, a za prekrasne cvjetne dekoracije Pollak Flowers. Magazin Story zahvaljuje tvrtkama i brendovima koji su se ove godine uključili u projekt Beauty Influencers Choice by Story. Uz to, posebne zahvale idu i partnerima koji koji su podržali održavanje brunch druženja u povodu lansiranja ovog Storyeva projekta – restoranu YEZI (Hotel art&'otel Zagreb), Balon Centru i Pollak Flowers.

